Waterzuiveringstechnieken

Per 1 januari 2018 geldt de waterzuiveringsplicht voor de glastuinbouw. Tuinders kunnen in basis op vier manieren aan de regels voldoen: individuele zuivering, collectieve zuivering, mobiele oplossing of aantoonbare nul-lozing.

Margreet Schoenmakers (Glastuinbouw Nederland) bezoekt een aantal bedrijven die voor de individuele of mobiele zuivering hebben gekozen en spreekt met de teler/teeltspecialist van het bedrijf. Ook komen de toeleveranciers van de zuiveringsapparaten aan het woord.

Individuele zuivering bij LKP Plants

Bromeliakwekerij LKP Plants heeft gekozen voor een individuele zuiveringsoplossing van Agrozone. Glastuinbouwondernemer Hans Koolhaas vertelt waarom hij voor deze oplossing heeft gekozen. Primair wordt dit apparaat gebruikt voor drainwaterontsmetting. Wanneer lozing op de riolering nodig is, wordt het apparaat als zuiveringsapparaat gebruikt. Rinze Noordam van Agrozone licht het proces van de zuiveringsoplossing toe en vertelt over de wijze waarop Agrozone samen met Koolhaas tot deze opstelling is gekomen.

Individuele zuivering bij Gebr. van Duijn

Auberginekwekerij Gebr. Van Duijn heeft gekozen voor een individuele zuiveringsoplossing van vaste leverancier Priva Horticulture B.V. Glastuinbouwondernemer Pleun van Duijn vertelt waarom hij voor deze oplossing heeft gekozen. Jan Vos van Priva Horticulture B.V. licht het proces van de zuiveringsoplossing toe en vertelt over de wijze waarop Priva samen met de tuinder tot deze opstelling is gekomen.

Mobiele zuivering bij Looye Kwekers

Looye Kwekers heeft gekozen voor de mobiele waterzuivering. In dit filmpje vertelt teeltspecialist Frank Hoogeveen (Looye Kwekers) over waarom zij voor mobiele waterzuivering via Waterson hebben gekozen. Joyce Sonneveld (Waterson) licht het proces van de zuiveringsoplossing toe.