Hygiëne bij de start van de teelt

Grodan

Het is van groot belang om de nieuwe teelt uniform en schoon van start te laten gaan, zeker nu ziekten zoals "overmatige wortelgroei" de kop opsteken. Optimale hygiëne en het toepassen van de juiste watergeefstrategie zijn twee belangrijke instrumenten in het voorkomen, bestrijden en beheersen van overmatige wortelgroei.

Hygiëne
Door een goede hygiëne kan aantasting en verspreiding van overmatige wortelgroei voorkomen worden. Vooral de hygiëne tijdens de teeltwisseling is erg belangrijk middels het reinigen van het druppel- en drainsysteem, ondergrondse leidingen en silo’s. Niet alleen het drainwater maar ook het druppelwater wordt vaak ontsmet door middel van verhitting, ozon of UV eventueel ondersteund door toevoeging van peroxide. Daarnaast kan een extra druppelwaterbehandeling plaatsvinden met chloor of peroxide, welke een duurwerking hebben in het leidingsysteem en bij voorkeur afgewisseld worden. Dit is vooral om het druppelsysteem schoon te houden (bio-film) en een eventuele laatste (her)besmetting uit te sluiten. Er komen steeds meer aanwijzingen dat juist deze bio-film in het (ondergrondse) leidingsysteem verantwoordelijk is voor het fenomeen overmatige wortelgroei.

De concentraties van deze middelen moeten goed afgestemd worden met de leveranciers omdat deze per merk verschillen en ook afhankelijk zijn van de waterkwaliteit (de organische verontreiniging) en het plant stadium. Een aantal telers spuit in de ochtend voor de eerste druppelbeurt de leidingen door omdat men ervaren heeft dat het water dat de hele nacht stil gestaan heeft de meeste en schadelijke micro-organismen kan bevatten. Dit water wordt opgevangen en meestal na ontsmetting hergebruikt. Ook wordt een positieve werking ervaren door het dagelijks wisselen van het teeltvak waarmee in de ochtend de irrigatie wordt gestart.

Generatieve gewasbehandeling en watergeefstrategie
Bij planten met een overmatige wortelgroei aantasting worden vaak extra bladeren in de kop weggenomen of meer vruchten in de tros aangehouden. Tevens wordt er sneller onderin het blad geplukt om het gewas ‘open’ te houden. Door minder vaak maar in grotere hoeveelheden (>3%) te druppelen wordt een daling van het watergehalte in de nacht (10 – 15%) gerealiseerd. Daarnaast kan het verlagen van Nitraat in de voedingsoplossing, wat wordt gecompenseerd door het verhogen van Chloride en Sulfaat, ook positief werken om CR af te remmen.

Advies Grodan
Op dit moment ziet Grodan de beste beheersing van een overmatige wortelgroei aantasting door middel van hygiëne, schoon druppelwater en een generatieve watergeefstrategie op een hoger capillair substraat. Onder alle omstandigheden is hygiëne en een schone start bepalend voor een goed en zeker teeltresultaat, evenals gelijkheid en stuurbaarheid. Vanzelfsprekend op een nieuw en schoon substraat. Bekijk hier een aantal nuttige tips.

Meer nieuws watergift

De beste teelt tot nu toe!

Half mei 2015 is bij het Improvement Centre inmiddels alweer de zesde teelt met lisianthus op substraat afgerond. Volgens de begeleidende telers was…

Lees meer

Nieuwe generatie ECA-units

ECA-water is uitermate geschikt voor het reinigen en ontsmetten van watergeefsystemen. Royal Brinkman brengt een nieuwe generatie ECA-units, type…

Lees meer