Leidt individuele of gezamenlijke aanpak van waterstromen tot minder emissie?

Erik van Os (Wageningen UR Glastuinbouw)

Hoewel er al goede stappen zijn gezet om de emissies van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen te beperken, laten waterkwaliteitsmetingen in glastuinbouwgebieden zien dat we er nog niet zijn. In een van de workshops op het WaterEvent 2015 zijn meerdere initiatieven besproken die telers ondersteunen om een goed inzicht in de waterstromen op het bedrijf te krijgen, waardoor veel emissies zijn te voorkomen. Bewustwording en gedragsverandering bij telers zijn nodig om lozingen van stikstof en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen.

In België heeft de overheid een uitgebreid plan neergezet om emissies naar het oppervlaktewater te verminderen, waarbij meetpunten centraal staan. Vertonen deze een overschrijding, dan gaat men op zoek naar een oorzaak. Telers kunnen meedoen aan waterkwaliteitsgroepen rondom een dergelijk meetpunt en kunnen bedrijfsbegeleiding bemesting krijgen. Van telers wordt slechts een beperkte bijdrage verwacht.

Hoogheemraadschap van Delfland kijkt binnen een gebied naar vervuilende waterstromen en gaat daarna de telers benaderen om een overzicht te krijgen van het bedrijf. Samen wordt naar een oplossing gezocht waarbij naar vertrouwen wordt toegewerkt en niet naar bestraffen.

PB Techniek is de afgelopen jaren bij AquaReUse betrokken geweest, het zuiveringsproject waar 12 telers bij aangesloten zijn voor een gezamenlijke zuivering van afvalwater. De kosten zijn nu voor de overheid; voor telers wordt een prijs voor het terugkopen van geschoond water gerekend. Iedereen wilde wel meedoen, maar een waterprobleem oplossen had niet de hoogste prioriteit. De lage aankoopprijs helpt wel om iedereen mee te laten doen.

Uit de discussie met de deelnemers aan de workshop komt sterk naar voren dat een gezamenlijk doel en bewustwording van de waterproblematiek belangrijk is voor het slagen van plannen en dus van schoner oppervlaktewater. Positieve communicatie helpt veel meer dan boetes. Sociale druk van de maatschappij of van andere deelnemers in het project helpen om telers naar minder lozingen te krijgen.

Meer nieuws registratie