Gebiedsgerichte oplossingen voor waterzuivering

Op het WaterEvent van 4 juni, georganiseerd door Wageningen UR Glastuinbouw en LTO Glaskracht Nederland, is in lezingen, workshops en posterpresentaties aandacht besteed aan water en emissie. Om de voor 2027 opgelegde nagenoeg nulemissie te hebben, maakt de glastuinbouw op bedrijfsniveau grote stappen, onder andere met hergebruik van drain(age)water. Voor de resterende waterstromen lijken gebiedsvoorzieningen de beste oplossing.

In zijn openingswoord schetste Jean Aerts, portefeuillehouder water en milieu van LTO Glaskracht Nederland, een beeld van de keuzes die de tuinbouw op het gebied van water en emissie heeft gemaakt en de dilemma’s en uitdagingen die er zijn. “De consument die onze verse producten koopt, wil bepaalde garanties als het gaat om gezondheid en welbehagen. Gewasbeschermingsmiddelen worden als gif gezien. In dat perspectief moeten we de wateremissie onder ogen zien. Het emissiedossier is dus emotioneel beladen en in de beeldvorming is een normoverschrijding nauwelijks te nuanceren”, zegt de portefeuillehouder.

Kijk naar grondtelers
Glastuinbouw Waterproof heeft als doel om de emissiestromen in beeld te krijgen en te verkleinen. Aerts: “Als glastuinbouw hebben we met de overheid afgesproken dat we alle data van wateremissie, gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen aan de uitvoerende instanties aanleveren. Hierdoor brengen we niet alleen de emissiestroom in kuubs in beeld, maar kunnen we er ook analyses op loslaten.”

De portefeuillehouder vindt het belangrijk dat de grondtelers, inclusief de biologische telers, ook aan de emissienormen kunnen voldoen. Hij wijst daarvoor op de projecten die er lopen met lysimeters en vochtsensoren. “Substraattelers hebben veelal geen notie welke ontwikkelingen de grond- en bioteelten allemaal doormaken. Grond kan ook tot een betere weerbaarheid leiden.” Als speerpunten noemt hij het leren van de projectervaringen, lekkages uitbannen en behoud van het middelenpakket.

Gewasknelpunten benoemen
Guus Meis, beleidsspecialist milieu & water van LTO Glaskracht Nederland, vertelt in zijn inleiding dat de publiekprivate samenwerking Glastuinbouw Waterproof niet alleen voor het algemene van belang is, maar ook om per gewas de knelpunten te benoemen en er aan te werken. De probleemstelling is namelijk heel divers. Bij het ene gewas is dat natriumgevoeligheid en bij een ander kan dat uitscheiding van stoffen zijn, waardoor groeiremming optreedt.

De beleidsspecialist doet een oproep aan de telers: “Zorg dat je de knelpunten in je teeltgroep boven water krijgt. De emissie moet naar beneden, omdat er een wettelijke verplichting is. Bovendien zal de maatschappelijke druk nog verder toenemen en niet afnemen.”

Aandacht voor waterstromen
Vanuit de praktijk sprak paprikateler Hans van der Waal in Zevenhuizen over het belang van duurzaam watergebruik. “Een goed inzicht in de waterstromen op je bedrijf voorkomt een overschot aan drainwater”, is zijn boodschap. “Met aandacht voor de waterstromen en beperkte investeringen is al veel mogelijk. Zonder die aandacht zal investering in dure apparatuur, zoals zuiveringstechnieken, onvoldoende effect hebben. ” En los van het feit dat er op dit moment weinig geld voor is, zijn grote investeringen alleen realistisch bij vervanging of nieuwbouw. Actuele cijfers van het waterschap helpen de teler om de juiste stappen te kunnen zetten.

Excursie AquaReUse
Voorafgaand aan het WaterEvent heeft een aantal deelnemers een kijkje genomen bij het onlangs geopende AquaReUse project, een zuiveringsconcept waar het afvalwater van een cluster glastuinbouwbedrijven wordt gezuiverd. Die bedrijven (her)gebruiken het gezuiverde water vervolgens weer als gietwater.

Bekijk de presentaties en posters (wordt de komende dagen verder aangevuld)

Meer nieuws registratie