Waterbeheerplan 2016-2021 Hoogheemraadschap van Delfland

Het Hoogheemraadschap van Delfland schrijft eens in de zes jaar een Waterbeheerplan, waarin staat wat ze de komende jaren gaan doen. Daarnaast werkt het waterschap ook aan meer waterbewustzijn, een afspraak uit het coalitieakkoord. Het nieuwste Waterbeheerplan 5 gaat over de jaren 2016 tot 2021. Enkelen punten uit het plan:

Zelfvoorzienend en schoon water
Zoet water is van levensbelang en daarom is het belangrijk dat iedereen zuinig omgaat met water en zorgt dat het water schoon blijft. Delfland onderzoekt hoe ze afvalwater kunnen hergebruiken en hoe ze het gebied zo kunnen inrichten dat er meer water bewaard blijft voor droge tijden. Bij het zuiveren van afvalwater, het maaien van slootkanten en het uitbaggeren van watergangen komen stoffen vrij zoals algen, bagger en maaisel, die weer zijn te gebruiken.

In het gebied van Delfland is het water nog te vies, want het bevat teveel meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en plastics. Een opdracht om er met elkaar voor te zorgen dat het water schoon wordt. In principe mogen ongezuiverde lozingen, waardoor zulke stoffen in het water terecht komen niet gebeuren. Delfland gaat de komende jaren strenger toezien op het naleven van de regels. Tevens gaan ze een voorlichtingscampagne opzetten om burgers en bedrijven bewust te maken hoe ze kunnen helpen om het water schoon te houden.

Gebiedsgericht meten
In de glastuinbouw is het waterschap druk bezig met het project ‘Gebiedsgerichte monitoring en handhaving’, bedoeld om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. Vanuit de ervaringen van dit project zijn er praktische tips voor tuinders opgesteld om vanuit het watersysteem de emissie te beperken. Deze zijn samen met LTO Glaskracht Nederland wijd verspreid via de Waterdagen, de website en veel vakbladen.

In de Oranjepolder gaat Delfland het gebiedsgericht meten bijna afronden met een terugkoppeling aan de tuinders zelf. In de Heen- en Geestvaartpolder is het project net begonnen. Daarnaast kijkt het waterschap naar meer manieren om samen te werken met de sector.

Zuivering en hergebruik
Op vier zuiveringslocaties maakt Delfland het afvalwater schoon. Het water stroomt daarna in zee, maar het is eigenlijk zo schoon dat ze daar iets mee willen doen. Het schone water is te gebruiken om de waterkwaliteit in sloten en plassen te verbeteren of voor de bedrijven. Bovendien komen er bij de zuivering waardevolle grondstoffen vrij, waarmee bijvoorbeeld bioplastics en papier zijn te maken. Eveneens komt er warmte vrij, waarmee energie is op te wekken. In een aantal profprojecten haalt het waterschap energie, grondstoffen en schoon water uit afvalwater en daarvoor zoeken ze mensen met slimme toepassingen om die producten te gebruiken.

Uitnodiging tot samenwerking
Delfland ziet samenwerking als de sleutel tot succes voor hun plannen. Daarom nodigen ze een ieder uit om plannen en ideeën met hen te bespreken, zodat ze samen kunnen werken aan een schoon, mooi en veilig gebied.

Kijk het volledige plan hier.

Meer nieuws drainage