Meetprotocol zuiveringsinstallaties glastuinbouw gepubliceerd

Het meetprotocol en een werkwijze voor de beoordeling van zuiveringsinstallaties is door Helpdesk water op 22 februari gepubliceerd. Aan de hand van de methode in het meetprotocol kunnen installateurs en toeleveranciers hun zuiveringsinstallatie laten testen en zo bepalen of deze het benodigde zuiveringsrendement van 95% haalt.

Het testrapport wat komt uit het meetprotocol kan vervolgens worden ingediend bij de Beoordelingscommissie Zuiveringen Glastuinbouw (BZG), die het resultaat beoordeelt volgens de beschreven werkwijze. Indien de installatie wordt ‘goedgekeurd’ wordt deze opgenomen op de BZG-lijst van goedgekeurde installaties. Telers weten zo welke zuiveringsinstallatie zij kunnen aanschaffen om te voldoen aan de zuiveringsplicht die ingaat per 1 januari 2018.

Het meetprotocol zorgt voor een eenduidige beoordeling van zuiveringsinstallaties. Om dit te bereiken wordt o.a. gewerkt met een ‘Standaard Water’ wat wordt gezuiverd. Dit standaard water is een representatieve en realistische worst-case samenstelling van restwater uit de glastuinbouw. Het dient als standaard voor lozingswater uit zowel substraat- als grondgebonden teelten en bevat nutriënten en sporenelementen, organische en minerale vervuiling en 11 werkzame stoffen uit 10 gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk het meetprotocol en een werkwijze voor de beoordeling van zuiveringsinstallaties op de website van Helpdesk water.

Hoofdlijnenakkoord
Voor de glastuinbouw is in het ‘Hoofdlijnenakkoord zuivering glastuinbouw’ afgesproken dat per 1 januari 2018, voorafgaand aan lozing op het oppervlaktewater of vuilwaterriool, ten minste 95% van de gewasbeschermingsmiddelen moet worden verwijderd. Dit geldt voor drainwater bij substraatteelten, drainagewater bij grondgebonden teelten en filterspoelwater (indien voor het spoelen van het filter drainwater of bemest gietwater wordt gebruikt). Voor collectieve zuiveringen is het onder voorwaarden mogelijk om uitstel te krijgen tot 1 januari 2021.

De zuiveringsverplichting kan door telers worden ingevuld door het toepassen van een individuele zuiveringsinstallatie op het bedrijf, collectieve zuivering waarin het lozingswater van verschillende bedrijven gezamenlijk wordt behandeld of door het te lozen drain(age)water te zuiveren met een mobiele zuiveringsinstallatie.

Meer nieuws