Duurzaam water in de glastuinbouw - praktijkimplementatie zuiveringstechnieken

Beschrijving

Binnen het project zijn toepassingen ontwikkeld voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit glastuinbouw lozingswater. Samen met toeleveranciers is onderzocht welke technieken hiervoor geschikt zijn en hoe de implementatie uitgevoerd kan worden. Daarnaast is een protocol ontwikkeld voor het toetsen van het zuiveringsrendement van deze zuiveringsinstallaties, op basis waarvan deze installaties telers in staat stellen om te voldoen aan de zuiveringsplicht. De zuiveringsplicht eist een zuiveringsrendement van ten minste 95% voor alle middelen uit een geüpdatete versie van het Standaard Water. Voor twee technieken die op basis van het meetprotocol zijn goedgekeurd is in (semi-) praktijksituaties gekeken naar effectieve toepassing voor het zuiveren van het lozingswater, eventueel in combinatie met ontsmetting van het drainwater. 

Resultaten

Beide bedrijven streven, om uiteenlopende redenen, naar een (nagenoeg) emissieloze teelt op kortere termijn dan 2027 (emissienormen stikstof).

Het komkommerbedrijf had al een ontsmetter op basis van ozon staan (Agrozone), waar voldoende capaciteit op aanwezig was om ook eventueel lozingswater mee te kunnen zuiveren. Ondertussen heeft het bedrijf ook al een (nagenoeg) nulemissie bereikt door de aanwezige filters te vervangen door filters zonder terugspoelwater of filters uit het systeem te verwijderen. De zuiveringsinstallatie houdt ook het zuurstofgehalte in het schone drainwater hoog (niet onderzocht), door als er ruimte op de installatie is het schone drainwater rond te pompen met een lage dosering ozon. De installatie van Agrozone is getest in een semi-praktijksituatie. Hierbij werd door toepassing van de installatie op ontsmettingsstand een aanzienlijke reductie van de middelenconcentraties bereikt. In de zuiveringsstand werden geen middelen meer teruggevonden in het behandelde water. Tijdens de beoordeling van de installatie van Agrozone in 2016 is het gewenste zuiveringsrendement van 95% voor alle werkzame stoffen uit het Standaard Water ruimschoots gehaald.

De plantenkweker heeft een Opticlear Diamond (Water IQ) aangeschaft voor het ontsmetten van het drainwater en het ondersteunen van de weerbaarheid van het teeltsysteem. Deze installatie heeft voor de teler in de eerste plaats als doel om meer water te kunnen hergebruiken, maar kan bij calamiteiten ook ingezet worden om het lozingswater te zuiveren met de instellingen zoals goedgekeurd door de BZG. De installatie van WaterIQ heeft door technische gebreken tijdens het uitvoeren van de test een zuiveringsrendement van 5-95% gehaald voor de werkzame stoffen uit Standaard Water, zowel in zuiveringsstand als in ontsmettingsstand. Tijdens de beoordeling van de Opticlear Diamond installatie (WaterIQ) in 2016 is het gewenste zuiveringsrendement van 95% voor alle werkzame stoffen uit het Standaard Water ruimschoots gehaald.

Stappenplan telers
Met behulp van het stappenplan kunnen telers hun beeld waterinfrastructuur en waterstromen op het bedrijf in kaart brengen, bijvoorbeeld met het model waterstromen (www.glastuinbouwmodellen.wur.nl/waterstromen). Hiermee is het mogelijk om;
- Strategie voor watergebruik voor de toekomst vaststellen
Stapsgewijs naar emissieloos in 2027, met individuele zuivering.
Versneld naar emissieloos, met individuele zuivering indien nodig.
Nu al emissieloos, met individuele zuivering indien toch nog lozing nodig.

- Vaststellen gebruikswijze zuiveringsinstallatie:
Alleen lozingswater zuiveren.
Gecombineerd gebruik: lozingswater zuiveren en recirculatiewater ontsmetten.
Extra functionaliteiten voor recirculatiewater: weerbare teelt, zuurstof toevoegen, etc.

- Vaststellen zuiveringswijze lozingswater:
Individuele zuivering.
Collectieve zuivering.
Mobiele zuivering.
Keuze maken voor zuiveringstechniek/aanbieder mobiele zuiveringsinstallatie.

Uitvoeringsvorm zuiveringsplicht
In samenwerking met LTO Glaskracht Nederland, Unie van Waterschappen, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van Economische Zaken en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit is door Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw een meetprotocol opgesteld voor het testen van zuiveringsinstallaties. Met het protocol kan worden aangetoond of voor alle werkzame stoffen uit het Standaard Water een zuiveringsrendement van ten minste 95% gehaald wordt. Met de resultaten van deze test kan door toeleveranciers een aanvraag tot goedkeuring uitgevoerd worden bij de Beoordelingscommissie

Projectnummer PT15109
Startdatum 01-01-15
Einddatum 31-12-16
Afgerond Ja
Budget €145.000
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Kansen voor Concentraat

Lopend

Doel: Bij het gebruik van omgekeerde osmose ontstaat brijn. De wenselijkheid en toekomstbestendigheid van het lozen van brijn is echter in toenemende…

Lees meer

Waterbalans Hooghe Beer

Lopend

Doel: Het gebruik van grondwater en het terugbrengen van brijn van omgekeerde osmose in de ondergrond staan onder druk. Van glastuinbouwbedrijven in…

Lees meer