Kosten voor verplichte zuivering besproken in Tweede Kamer

In de tweede nota Duurzame Gewasbescherming is aangegeven dat de verplichte toepassing van zuiveringstechnieken de enige optie is om de normoverschrijdingen van gewasbeschermingsmiddelen in lokaal oppervlaktewater terug te dringen. De ministeries van EZ en I&M zijn voornemens deze verplichting per 1 januari 2016 in te voeren.

Het LEI/CLM heeft echter becijferd dat die verplichting op korte termijn 20% inkomensverlies betekent voor een “gemiddeld” glastuinbouwbedrijf van 5 ha. Tijdens het algemene overleg over gewasbescherming op 19 februari hebben CDA en met name VVD dit punt aanhangig gemaakt. Helma Lodders van de VVD benadrukte dat de kosten momenteel onhaalbaar zijn voor de sector en vroeg staatssecretaris Mansveld van I&M om in overleg met sector en waterschappen te zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld door een extra zuiveringsstap bij rioolwaterzuiveringen waarmee dan tevens medicijnresten uit het water verwijderd kunnen worden.

Mansveld heeft in reactie hierop aangegeven dat ze regionale initiatieven, bijvoorbeeld het plan voor centrale zuivering in de Bommelerwaard, een positieve ontwikkeling vindt en dat ze in gesprek gaat met de sector en de waterschappen om realistische alternatieven te bevorderen.

Meer nieuws wetgeving