Fiscaal voordeel voor ondernemer die werk maakt van wateremissies

Agentschap NL

De glastuinbouw staat voor de uitdaging de kwaliteit van het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden te verbeteren. De overheid vraagt de glastuinbouw te investeren in een moderne bedrijfsvoering met aandacht voor wateremissies. De fiscale regelingen Milieuinvesteringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-investeringen (Vamil) ondersteunen ondernemers die dergelijke investeringen doen met een fiscaal voordeel. Dit belastingvoordeel geldt voor verschillende technieken die de lozing van gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en brijn verminderen.

Investeringen die in aanmerking komen voor MIA en/of Vamil zijn verzameld op de Milieulijst. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast. De Milieulijst bevat een aantal technieken die aansluiten bij de ambitie van de glastuinbouwsector om wateremissies terug te dringen:

  • Oxidatietechnieken in de kas die bijdragen aan het tegengaan van lozing van gewasbeschermingsmiddelen komen in aanmerking onder code A 9271 op de Milieulijst. UV-technieken zijn uitgesloten vanwege gangbaarheid. De UV-ontsmetter om het drainwater te ontsmetten is binnen de sector bekend en wordt dan ook volop ingezet. Wel kan, bij een bestaande UV-installatie, de uitbreiding met een oxidatietechniek gemeld worden.
  • Technieken voor het verwijderen van meststoffen uit te lozen drainwater komen in aanmerking onder code F 9272. De omschrijving van deze code was voorheen meer gericht op verminderen van de hoeveelheid te lozen drainwater.
  • De omschrijving voor tegengaan van brijnwaterlozingen (F 9273) is zo aangepast dat ook uitbreiding van de regenwatervoorziening ter voorkoming van bronwatergebruik in aanmerking komt.

Daarnaast bieden de MIA en Vamil een belastingvoordeel voor ondernemers die investeren in een Groen Label kas volgens certificatieschema GLK 10. Naast code A 7120 is dit jaar nieuw op de Milieulijst code A 7125 voor het biologisch bestrijden van plagen of ziekten in tuinbouwkassen. Investeringen in een UV-gewasbeschermingsinstallatie kwamen al in aanmerking voor MIA\Vamil onder code A 7120. Dit jaar kunnen ondernemers die investeren in een Groen Label Kas met Milieukeur onder code F 1089 een hoger MIA-voordeel claimen dan voor de Groen Label Kas alleen. Het benuttingssysteem voor CO2 van derden binnen de glastuinbouw (A 2171) is vervallen.

Meer weten over MIA en Vamil voor de glastuinbouw? Lees meer op de website Agentschap NL.

Meer nieuws wetgeving

Aantonen nullozing

Wanneer het lukt om emissieloos te telen en u geen drainwater (voedingswater met restanten gewasbeschermingsmiddelen) meer loost op oppervlaktewater…

Lees meer