Ctgb keurt toepassing Sure Flow chloordioxide voor irrigatiewater en irrigatiesystemen goed

Het gebruik van chloordioxide om irrigatiewater en irrigatiesystemen in de glastuinbouw te reinigen is nu officieel goedgekeurd door het Ctgb. De toelatingsinstantie voor gewasbeschermingsmiddelen en biociden was door leverancier CH2O gevraagd om het product te certificeren. CH2O in Wateringen is de Nederlandse dochter van het Amerikaanse bedrijf dat chloordioxide produceert onder de merknaam Sure Flow. Met ook gestabiliseerde waterstofperoxide in het pakket en bijpassende microdoseersystemen wil CH2O uitgroeien tot specialist in waterbehandelingsmiddelen binnen Nederland.

Het gebruik van chloordioxide voor waterbehandeling is niet nieuw. ‘In de drinkwaterindustrie is het product al decennialang toegelaten. Het is niet alleen 100% betrouwbaar maar ook veilig. Tuinders kennen het echter nog onvoldoende en verwarren het nogal eens met chloor of natriumhypochloriet’, zegt Wilfred Vijverberg van CH2O dat sinds een paar jaar de Nederlandse vertegenwoordiging voor het Amerikaanse concept op zich heeft genomen.

Niet alleen met chloordioxide, maar ook met gestabiliseerde waterstofperoxide wil CH2O uitgroeien tot dé specialist in waterbehandelingen in Nederland. Beide middelen lenen zich voor het reinigen en blijvend schoon houden van onder andere eb-en-vloed-systemen, druppelleidingen en regenleidingen. De combinatie van waterbehandelingsmiddelen en de bijbehorende microdoseertechniek verzekert telers van een schoon watergeefsysteem en schoon irrigatiewater voor het gewas.

Meest effectieve methode 
Na een aantal jaren van onderzoek en praktijkproeven is het gebruik van Sure Flow – de merknaam voor chloordioxide van CH2O – nu officieel toegelaten in de glastuinbouw. Wilfred Vijverberg is ervan overtuigd dat ontsmetten met chloordioxide het meest effectief is. De methode heeft bewezen watersystemen grondig te kunnen reinigen, ook bij extreme vervuiling en verregaande verstoppingen. Bovendien blijft het systeem na gebruik ook continu schoon. ‘Dat voorkomt dat aan het eind van de druppelleiding de vervuiling gaat ophopen en je daar onvoldoende water en meststoffen doseert, waardoor je uitval of mindere kwaliteit gaat krijgen.’ Daarnaast past het gebruik goed in combinatie met de nieuwe regelgeving omtrent de zuiveringsplicht.

Niet tevreden geld terug garantie 
CH2O kent een bijzondere garantie. Telers die niet tevreden zijn over de werking van de producten kunnen zonder voorwaarden hun geld terugkrijgen. Momenteel heeft CH2O al enkele tientallen telers die met chloordioxide of gestabiliseerde waterstofperoxide werken.

Bron: CH2O

Meer nieuws wetgeving