Gecontroleerde watergift potplanten

Beschrijving

In de teelt van pot en perkplanten wordt het moment van watergeven in grote mate bepaald door ervaring en gevoel. Deze strategie zorgt ervoor dat er over het algemeen te vaak en te veel water wordt gegeven. De huidige ontwikkelingen op het gebied van sensoren en draadloze netwerken maken het mogelijk om de waterhuishouding van het gewas continue te monitoren, zodat een optimale watergift gerealiseerd kan worden. Een optimale watergift betekent, een watergift die is afgestemd op daadwerkelijke opname van het gewas en de doelstelling van de teelt. Het doel van dit project is het ontwikkelen van een monitoringssysteem voor de waterhuishouding in pot en perkplanten, waarmee objectieve adviezen gegeven kunnen worden en kritische momenten in de watergift worden gesignaleerd zodat een optimale groei gerealiseerd kan worden. De variatie tussen de potten (afhankelijk van de methode van watergeven) neemt een belangrijke rol in binnen dit project.

Voor de teelt wordt ficus genomen als demonstratiegewas. De resultaten van dit project kunnen echter breed worden toegepast in de teelt van pot- en perkplanten. De focus ligt op hoe een sensornetwork kan worden ingezet om de watergift te optimaliseren. 

Dit project wordt uitgevoerd op het Delphy Improvement Centre in samenwerking met partners Horticoop, Wireless value, Kwekerij Esprit, Kwekerij Loek Jansen, Stichting Programmafonds Glastuinbouw/LTO Glaskracht, RHP, Delphy Team Potplanten. Kwekerij Fikona en Kwekerij Zwethlande.

Resultaten

In deze case studie is gekeken of een sensornetwerk kan bijdragen aan het optimaliseren van de watergift in de teelt van potplanten. Ficus Benjamini was geplant op 12 april 2017 en gebruikt als testgewas in een afdeling van 115m2 met twee eb-en-vloed vloeren om water te kunnen geven. Veertig watergehaltesensoren zijn verdeeld over de twee vloeren en op drie manieren in de potgrond gestoken om de waterverdeling in de pot en over de vloer te monitoren gedurende de hele proef. In de proef zijn twee watergiftstrategieën opgesteld; één strategie per vloer.

Het slagen van het telen met behulp van sensormetingen ligt niet aan de sensor zelf maar aan de strategie die wordt gekozen door de teler. De kracht van het sturen op basis van sensordata ligt in het feit dat er kan worden teruggekeken wat fout is gegaan zodat dit in de toekomst verbetert kan worden. Meer informatie kunt u nalezen in het eindrapport.

Projectnummer W17009
Startdatum 01-03-17
Einddatum 01-11-17
Afgerond Ja
Budget €21.000
Uitvoerder Delphy Improvement Centre
Document

Onderzoek en projecten watergift