Duurzame drijver voor bladgewassen en kruiden

Voor de DFT-teelt (Deep Flow Technique) van bladgewassen en kruiden heeft Meteor Systems een duurzame drijver. Deze is vervaardigd van de harde kunststof HDPE, dat - in tegenstelling tot bijvoorbeeld EPS (Expanded Polystyrene) - ziektes, algen en vuil weert voor een schone teelt. De innovatieve drijver is eenvoudig te reinigen en heeft een langere levensduur. Bovendien is het paneel geschikt voor zowel traditionele substraatpluggen als voor substraatloze teelt.

Schoner en duurzamer
Het telen van kruiden en bladgewassen gebeurt tegenwoordig voor een groot deel in drijvende polystyreen panelen met gaten. Dit heeft echter een aantal belangrijke nadelen, omdat het door de grove structuur water met vuil en ziektekiemen opneemt. Bovendien zijn deze panelen zeer breekbaar.

Het in Breda gevestigde bedrijf ontwikkelde een drijver van HDPE. Door deze harde kunststof is de drijver beter te reinigen en gaat deze langer mee dan traditionele tempex drijvers. Doordat de nieuwe drijver geen water opneemt, blijft het plantoppervlakte op zomerse dagen koeler dan bij gebruik van een tempex drijver (ongeveer 10°C). Bovendien zijn de gaten zó ontworpen dat wortels niet vastgroeien aan de drijver.

Substraatloze teelt
Dankzij het unieke plantgat is het paneel aan twee zijden te gebruiken. De ene kant is geschikt voor gebruik van substraatpluggen (bijvoorbeeld van potgrond, steenwol of kokos). De andere zijde is te gebruiken bij een substraatloze teelt. Medio dit jaar wordt hiervoor een gepatenteerde planthouder gelanceerd.

De drijvers zijn lichtdicht ingekleurd met een speciaal ontwikkelde witte kleurstof, die ervoor zorgt dat er geen algengroei ontstaat in plantgat en tussen drijvers en wateroppervlak. De panelen hebben een afmeting van 954 x 779 x 50 mm en wegen 2,85 kilogram. Ze zijn er in twee uitvoeringen: met 15 gaten en met 30 gaten.

Meer nieuws watergift