Mobiele waterzuivering neemt nog niet toe bij teeltwisseling

Steeds meer telers hergebruiken het hele jaar door hun teeltwater, waardoor ze vrijwel gesloten telen. Om schoon aan een nieuwe teelt te beginnen, is de inzet van mobiele waterzuivering voor het zuiveren van restwater een goede mogelijkheid. Waterson en Marel Zuivert, twee bedrijven voor mobiele waterzuivering, zien echter nog geen toename in de aanvragen hiervoor. “Doordat de telers het teeltwater gedurende het teeltseizoen ontsmetten, kunnen ze langer doorgaan met hergebruik. Maar voor die kleine hoeveelheden restwater aan het einde van de teelt is mobiel zuiveren de meest interessante oplossing”, zegt Joyce Sonneveld van Waterson.

Telers wachten af
Sonneveld: “We hadden verwacht dat het rond de teeltwisseling drukker zou zijn met opdrachten voor mobiele waterzuivering, maar het loopt nog niet storm.” Ook Steef Bruinen van Marel Zuivert merkt dat in de aanloop naar de teeltwisseling groentetelers nog afwachtend zijn als het gaat om mobiele waterzuivering. “Ze informeren wel bij ons wat we op dat gebied voor hen kunnen betekenen, maar we hebben nog weinig concrete opdrachten. Ze proberen de silo’s zo leeg mogelijk te krijgen en het afvoeren van water uit te stellen, want dat kost geld. We verwachten dan ook nog wel last minute opdrachten.”

Tijdig contact opnemen
Waterson heeft van een aantal telers, maar minder dan verwacht, opdracht gekregen om het restwater van de teelt, het reinigingswater of first flush van de nieuwe teelt mobiel te komen zuiveren. “Iedere teler weet precies wanneer ze de teelt gaan wisselen. Dus kunnen ze tijdig contact met ons opnemen voor het zuiveren van de drie waterstromen, zodat we het goed kunnen inplannen en niet op het laatste moment nog wat moeten regelen”, laat Sonneveld weten.
Bruinen wil dat de telers er zich van bewust worden om op tijd de opdracht voor waterzuivering te verstrekken. “Telers proberen hun silo’s zo leeg mogelijk te krijgen. Ze wachten dus tot op het laatste moment om ons te bellen om het restwater te komen zuiveren. Dat willen we graag doen, maar als ze tijdens de teeltwisseling bellen met de vraag ‘kun je morgen komen zuiveren?’ kan dat weleens op problemen stuiten. We kunnen tenslotte ook niet toveren.” Hoe eerder de bedrijven voor waterzuivering op de hoogte zijn van wanneer ze moeten komen om te zuiveren, hoe beter het is in te plannen. Bovendien vragen ze om alvast een inschatting van het aantal te zuiveren kuubs water door te geven. Op moment van het zuiveren wordt het definitieve aantal kuubs gemeten.

Bufferen om schoon te starten
Marel Zuivert kan de zuiveringsinstallatie inzetten om een silo met afvalwater en diverse reinigingsmiddelen te zuiveren. Hierdoor is de nieuwe teelt weer schoon te starten. Bruinen: “Als telers met de teeltwisseling het restwater kwijt moeten, is een buffer gunstig. Hierdoor kunnen ze het langer uitzingen tot bijvoorbeeld half januari als ze weer gaan planten. Bijvoorbeeld is de silo van dagvoorraad te gebruiken om het gezuiverde water in op te slaan, zodat het gedoseerd kan worden geloosd. De silo voor de dagvoorraad is toch niet nodig, omdat de teeltwisseling gaande is.”

In het Westland mogen telers met een rioolbuffersilo (met telemetrie) maar 0,5 m3/uur per hectare lozen. Omdat Marel 5 tot 7 m3 per uur zuivert, hebben ze hiervoor een 40 kuubs watercontainer ter beschikking om het gezuiverde water in te bufferen. In ander gebieden kan het rechtstreeks het riool in. Waterson verhuurt ook buffers voor de opslag van afvalwater of gezuiverd water. De inzet van een buffer voor gezuiverd water is vooral van belang voor telers in het Westland die geen telemetriebuffer hebben om op het riool te lozen.

Dienstverlening op maat
De waterzuiveraar heeft voor de telers verschillende dienstverleningen op maat. “We werken niet alleen meer op abonnementsvorm, maar telers kunnen ook bellen om een hoeveelheid water te laten zuiveren. Hierdoor zijn we laagdrempeliger. In alle gevallen krijgen de telers een certificaat voor het bevoegd gezag om aan te tonen dat ze voldoen aan de wet- en regelgeving”, meldt Sonneveld. Waterson focust op ontzorging van (rest)waterstromen. Met de mobiele installatie zuiveren ze het water alleen, verwijderen geen natrium en ontsmetten het ook niet in verband met besmettingsgevaar.  Alleen wanneer een teler de unit voor een langere tijd huurt, is ontsmetten van het water mogelijk. “Als we zuiveren is het water ook ontsmet. We zuiveren puur alleen de gewasbeschermingsmiddelen eruit en verwijderen niet het natrium. We kunnen het water ook alleen met 10 m3 per uur ontsmetten”, aldus Bruinen. Marel Zuivert werkt met abonnementen. De telers die al een abonnement hebben afgesloten, krijgen voorrang op telers die dat niet hebben. Met een abonnement krijgen de telers een certificaat en zijn ze ingedekt voor de controlerende instanties.

Meer nieuws teeltwisseling

Strategie einde van de teelt

Aan het eind van de teelt ga je al nadenken over hoe je straks weer gaat starten. Hoe zorg je ervoor dat je geen drainwater meer hebt, dat je dus ook…

Lees meer