Extra controles op naleving regels teeltwissel

In de provincie Zuid-Holland voeren handhavers van waterschappen en omgevingsdiensten de komende weken extra controles uit op de naleving van de regels rond de teeltwissel. Met deze gezamenlijke actie hopen de instanties emissies naar het oppervlaktewater zoveel mogelijk te kunnen voorkomen.

Tijdens de teeltwisseling komt, met het verwijderen van de oude gewassen en het tussendoor reinigen van de kassen, ook verontreinigd water vrij. Soms komt dat in de sloot of bodem terecht, wat nadelig is voor de waterkwaliteit. Waterschappen en omgevingsdiensten zien in de periode van de teeltwissel een piek in vervuiling van het oppervlaktewater. Met de extra controles in de komende weken willen de instanties die vervuiling voorkomen en zorgen voor een duurzamere aanpak.

De waterschappen en omgevingsdiensten letten tijdens de gezamenlijke actie op de volgende punten:

  • Of afvalwater uit de teeltwissel in de bodem of sloot belandt;
  • Of er waterafvoer plaatsvindt richting de sloot of bodem vanuit (oude) gewassen;
  • Of opslagcontainers voor (oude) gewassen lekdicht zijn.

Bij de actie zijn de volgende instanties betrokken: Hoogheemraad van Schieland en de Krimpenerwaard, Hoogheemraadschap van Delfland, Waterschap Hollandse Delta, Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH), Omgevingsdienst Haaglanden, Omgevingsdienst West-Holland, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) en de DCMR Milieudienst Rijnmond.

Emissieloze kas in 2027
Ondernemers in de glastuinbouw zijn verplicht om ervoor te zorgen dat er in 2027 nagenoeg geen emissies meer zijn van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Deze verplichting volgt uit het Besluit activiteiten leefomgeving (BAL) en in het bijzonder de zorgplicht. Emissievrij-zijn houdt in dat alle stoffen die in de kas gebruikt worden, ook in de kas blijven en niet in de sloot, de bodem of in het grondwater komen (een emissieloze kas). Telers, Glastuinbouw Nederland, omgevingsdiensten en waterschappen zetten zich daar al jaren samen voor in. Lees hier hoe je tot een waterbewuste en efficiënte teeltwissel kunt komen.

Meer nieuws teeltwisseling