Druppelslangen en druppelaars reinigen of vervangen tijdens teeltwisseling

Het reinigen van druppelslangen en druppelaars moet op de juiste wijze gebeuren. Hiervoor heeft Revaho een reinigingsadvies opgesteld. Het is verstandig om dat advies eerst te lezen voordat met de reiniging wordt begonnen. Druppelslangen zijn kostbaar en een fout is snel gemaakt.

Mechanische reiniging
Bij de niet drukcompenserende druppelaars, zoals Capillair, Cobra en Woodpecker, is het van belang om tijdens de teeltwisseling de eventuele verstopping op te sporen en te verhelpen. Voor de drukcompenserende druppelaars, zoals Kameleon (High) en CNL Waterspin, komt daar nog een controle van het membraantje bij. Het membraantje moet goed functioneren voor een gelijke waterafgifte en helemaal afsluiten zonder lekkage.

Om zo schoon mogelijk de nieuwe teelt in te gaan, is doorspoelen van de druppelslangen met ruim water mogelijk, zodat het water er met hoge snelheid doorheen stroomt. Opvang van dat spoelwater is nodig, omdat het niet ongezuiverd weg mag lopen in sloot of riool. Na de eerste doorspoeling is het bij niet drukcompenserende druppelaars mogelijk om af te zuigen en vervolgens weer opnieuw door te spoelen. Vervuiling die daarna nog aan de binnenkant van de slang zit, is eventueel met chemisch reinigen op te lossen.

Chemische reiniging
Chemisch reinigen van de druppelslangen kan met zuur, chloor of waterstofperoxide. Zuur is geschikt voor chemische vervuiling, zoals afzet van meststoffen (kalk/gips). Waterstofperoxide werkt tegen biologische vervuiling, vooral algenresten en bacteriegroei (slijmvorming).

Pas op met chloor in combinatie met zuur als reinigingsmiddel, want dan kan chloorgas ontstaan. Chloorgas is op ozon na het meest reactief en gaat reactie aan met alles in zijn omgeving. Het tast ook het siliconenmembraan in de druppelaar aan. Het membraan zwelt op en er komen blaasjes op, waardoor verschillen in waterafgifte ontstaan.

Houdt u met chemische middelen aan de dosering en verblijfstijd in de slang! Tussen een chloor- en zuurbehandeling is het noodzakelijk om de druppelslangen en druppelaars goed door te spoelen met schoon water.

Vervanging
Druppelaars en druppelslangen kunnen aan vervanging toe zijn. Dat kan door veroudering zijn (gaan gemiddeld zeven jaar mee) of als ze na herhaalde reinigingsacties niet meer goed schoon worden. Om te weten hoe het ervoor staat, is de afgifte van de druppelaars met de veelgebruikte ‘bierflesjestest’ te meten. Bij slechte meetresultaten is vervanging van de druppelslangen met druppelaars vrijwel onvermijdelijk. Dan is het zaak om ruim voordat de teeltwisseling plaatsvindt nieuw materiaal te bestellen, zodat het op tijd wordt geleverd.

Meer nieuws teeltwisseling