Blog Hans van der Waal: ‘Reinigen, reinigen en nog eens reinigen’

Hans van der Waal

Nu de kas leeg is, draait het deze week om het hygiëne protocol. We zijn nog steeds bezig met het doorspuiten van de teeltgoten. Ook is een loonwerker in de andere kas begonnen met schoonspuiten van het glas aan de binnenkant. Voorheen gebeurde dat met Flusol forte, maar dit jaar doen we dat met Eco-forte. Dit is een middel op basis van gemodificeerd zoutzuur en bevat geen waterstoffluoride. Fluor wil je niet meer in de waterstroom op je bedrijf hebben. Een kleine concentratie in je teeltwater kan al tot grote gewasschade leiden. En wat niet in het water zit, hoef je er ook niet uit te zuiveren.

Het gronddoek wordt nog met chloorbleekloog gereinigd. Per hectare spuiten we 5.000 liter water waaraan 1% oplossing chloorbleekloog is toegevoegd. Met de buisrailkar met spuitmast, waarvan alleen de onderste vier spuitdoppen open staan, wordt de vloeistof met 35 bar druk verspreid. Door langzaam van voor naar achter en terug door een pad te rijden, bestrijken we in een werkgang drie paden tegelijk.

De stekers van de druppelaars, die een paar weken in een oplossing van waterstofperoxide en salpeterzuur hebben geweekt, zijn schoon gemaakt. De multiboxen met de stekers zijn daartoe leeggestort in een grote bak en met schoon water onder druk zo goed mogelijk schoon gespoten. Ze zien er niet helemaal 100% schoon uit, maar ze zijn wel ontsmet tegen schimmels zoals Fusarium, Pythium en Phytophthora. In de loop van deze week gaan we de stekers weer aan de druppelslangetjes bevestigen.

Dit artikel verschijnt in de reeks waarin Hans van der Waal vertelt over de teeltwisseling bij hem op het bedrijf. Hierin past hij de kennis toe welke is gedemonstreerd in uit het project <link onderzoeken internal-link>Emissieloos Telen.

Meer nieuws teeltwisseling

Strategie einde van de teelt

Aan het eind van de teelt ga je al nadenken over hoe je straks weer gaat starten. Hoe zorg je ervoor dat je geen drainwater meer hebt, dat je dus ook…

Lees meer