Ionspecifiek meten: mogelijkheden komen binnen bereik

Tijs Kierkels

Ionspecifiek regelen biedt perspectief, en kan al de komende jaren realiteit worden. Er is nog wat fine-tuning van de sensor nodig en de techniek moet waterzijdig worden ingebouwd. Dat vertelde Wilco Dijkstra van The Sensor Factory vorige week tijdens het WaterEvent 2019.

Als de voedingsoplossing steeds de optimale samenstelling heeft, kan dat tot hogere productie en betere kwaliteit leiden. Binnen het project Ionspecifiek Telen wordt gewerkt aan een systeem dat in de praktijk toepasbaar is. “Daarvoor zijn twee zaken van belang: een goede meettechniek en aantonen dat er werkelijk een groei-effect is als je optimaal bemest”, vertelde Chris Blok van Wageningen University & Research tijdens een workshop op het WaterEvent.
Hij schat het groei-effect op 3-4%. “Maar er zijn nog andere voordelen, bijvoorbeeld een betere EC-voorregeling”, zei hij. Bovendien zijn wellicht kwaliteitsproblemen te voorkomen.

Uitdaging
Voor het bewijs van het groei-effect is een goede meettechniek nodig. Die moet realtime de concentraties in de voeding meten en de variaties door de tijd laten zien.
Sensorontwikkelaar Dijkstra liet tijdens de workshop een prototype zien waarmee hij alle macro-nutriënten kan meten. “Je brengt een beetje vloeistof op de chip en zet er spanning overheen. De negatieve ionen gaan dan naar de positieve pool en de positieve naar de negatieve. De ionen zijn niet allemaal even snel en je kunt registeren wanneer ze over de ‘finishlijn’ komen. Als ze passeren, krijg je een piek in de registratie en de hoogte daarvan geeft de concentratie aan. De chip kan nu tien nutriënten aan en het duurt een kwartier”, vertelt hij.
Projectpartner CEW heeft aangetoond dat de sensor goed presteert op alle tien macronutriënten, maar dat er nog enkele aandachtspunten zijn om lage concentraties van fosfaat en bicarbonaat en hoge concentraties nitraat betrouwbaar te meten.

Volautomatisch regelen
Dijkstra denkt dat dit wel op te lossen is, maar het kost tijd. “We zien dat de temperatuur van de chip een rol speelt, evenals de pH en EC. Bij stabiele waardes, bijvoorbeeld voor de temperatuur, kunnen we beter meten.”
Volgend jaar kan de meetopstelling worden gekoppeld met de doseerinstallatie, waardoor je automatisch altijd de juiste concentraties krijgt.

Meer nieuws teelt en bemesting