Hoe pakt volledig organische bemesting uit bij komkommers?

Tijs Kierkels

Met organische meststoffen is wellicht dezelfde productie te realiseren als met de normale bemesting. Demokwekerij Westland gaat dat de komende tijd onderzoeken.

De jonge komkommerplanten staan net drie weken op de kokosmatten, vertelt onderzoeksmanager Jeroen Sanders. Maar het project is al weken eerder begonnen. De meeste enkelvoudige meststoffen kun je zo toevoegen, maar bij de stikstof is een voorbehandeling nodig “In een biobak zetten speciale bacteriën stikstof om door nitrificatie. Het duurt een tijd voordat je voldoende materiaal hebt om de teelt te starten”, zegt hij.
Het onderzoek vindt plaats in opdracht van Biota Nutri. Dit bedrijf produceert vloeibare meststoffen uit reststromen. “De publieke opinie vraagt om een ‘groenere’ productie. Met deze aanpak kun je een goed verhaal vertellen over een duurzaam concept. Bovendien claimt de opdrachtgever dat je hiermee ook lekkerdere en wellicht beter houdbare producten kunt produceren”, zegt Sanders.

Verstopping
Zoals gezegd staat de proef nog aan het begin. De bedoeling is om twee maanden te telen en dan groei, vruchtzetting, productie en houdbaarheid van de komkommers te evalueren. Het resultaat wordt vergeleken met de gewone bemesting in een vergelijkbaar voedingsschema.
Een punt van aandacht is hoe het watersysteem reageert op deze manier van bemesting. “Vroeger had je wel organische mest in poedervorm. Dat gaf nogal wat verstopping. Ook bij deze variant kun je nog steeds wel problemen krijgen, maar in deze eerste weken gaat het goed”, geeft hij aan.

Biofilm
De vraag is ook wat het effect is op biofilmvorming. Dat is een normaal watersysteem al een punt van aandacht, maar bij gebruik van organische meststoffen is de kans nog groter. “Dat hoort een beetje bij dit soort producten. We hebben er al enige ervaring mee omdat we in het verleden bij deepflow watersystemen ook organische bemesting uitgeprobeerd hebben.”

Meer nieuws teelt en bemesting