Ferry Adegeest: "Samenwerking met waterschappen had eerder gemoeten"

De broers Ferry en Marcel Adegeest van TVA Growers (Tomaten van Adegeest) telen op twee locaties in totaal 6,7 ha snoep- en cherrytomaten. In Bleiswijk (3,7 ha) staan alleen snoeptomaten (minipruimtomaten) en in Berkel en Rodenrijs (3 ha) beiden. De jaarrondteelt van tomaten gebeurt op steenwol in goten en zonder belichting.

De gietwatervoorziening op de vestiging in Berkel en Rodenrijs bestaat uit regenwater, dat vooral in de winter in een ondergrondse waterberging wordt opgeslagen, en in droge periodes aangevuld met omgekeerd osmosewater. “Als het regenwaterbassin van 1.200 kubieke meter boven een bepaald niveau komt, treedt automatisch een pomp in werking om het water in de ondergrond te brengen”, zegt Ferry Adegeest, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland.

Via een zandfilter gaat het regenwater in verschillende lagen tussen de 10 en 40 meter de grond in. Bij het eruit halen wordt het water zonder ontsmetting in de regenwatersilo gepompt. Ontsmetting door verhitting gebeurt alleen met het vuile drainwater dat uit de kas terugkomt.

Opgepomte water betalen
In het verleden is de ondergrondse wateropslag door Hoogheemraadschap van Delfland gestart als proefproject voor langdurige wateropvang. Adegeest: “Nu is dat project weer actueel om het bruikbare regenwater bij grote hoosbuien niet verloren te laten gaan door overloop naar de sloot.” Voor het opgepompte water uit de ondergrond moet hij wel jaarlijks een klein bedrag aan het waterschap betalen. Evenzo voor de lozing in de diepere grondlagen van het brijn, dat na het ontzouten van het bronwater door het omgekeerde osmoseapparaat overblijft.

Lozen op riool
“In de tomatenteelt hebben we weinig problemen met natrium en kunnen we met een verhoogd natriumcijfer lang blijven circuleren. Het gehalte is wel eens opgelopen naar 10 mmol per liter. Alleen tijdens de teeltwisseling lozen we vanwege de schoonmaak water op het riool. Dat kan volgend jaar niet meer ongezuiverd gebeuren”, aldus de tomatenteler. “Jaren geleden hadden we al meer met het waterschap moeten gaan samenwerken, dan hadden we nu minder problemen gehad met dreigende verboden op gewasbeschermingsmiddelen.”

Hoge kosten
Het tomatenbedrijf is vanwege de twee locaties aangesloten bij twee verschillende collectieven voor de waterzuivering. Door beide collectieven is een businessplan ingediend bij het bevoegd gezag. “Voor de waterzuivering is aanleg van veel infrastructuur nodig. Afgezien van het feit dat de graskant al vol ligt met leidingen, zijn hier hoge kosten mee gemoeid. En dan hebben we het nog niet over de kosten van de zuivering zelf. En gaan we het water weer hergebruiken?”

Mogelijkheden onderzoeken
Om kosten te besparen, onderzoekt het collectief de mogelijkheden om ’s nachts het bestaande gemeenteriool te gebruiken voor de afvoer van ongezuiverd water naar een centraal punt. Grote bedrijven kunnen een eigen zuiveringsinstallatie plaatsen. Adegeest hoopt op een collectieve oplossing. Mocht deze er niet komen, dan kunnen ze er nog voor kiezen om het vuile water in een silo op te vangen en voor zuivering te laten afvoeren.

Meer nieuws gietwater