Recirculatie Amaryllis

Beschrijving

In de amaryllisteelt wordt nog weinig drainwater hergebruikt vanwege het sterke vermoeden dat in drainwater van amaryllis groeiremmende stoffen aanwezig zijn. Om te kunnen voldoen aan de emissienormen moet in de toekomst meer drainwater worden hergebruikt. Daarom wordt op verzoek van de amaryllistelers onderzoek uitgevoerd naar hergebruik van drainwater bij amaryllis met behoud van plantgezondheid en voorkomen van groeiremming.

In een proef wordt onderzocht of met hergebruik van drainwater dat behandeld is met een combinatie van UV én waterstofperoxide (=geavanceerde oxidatie) hetzelfde teeltresultaat bereikt kan worden als zonder hergebruik van drainwater. De verwachting is dat geavanceerde oxidatie groeiremmende stoffen in het drainwater afbreekt en zo groeiremming kan voorkomen. In een derde behandeling wordt drainwater gerecirculeerd met alleen UV-ontsmetting. De proef wordt uitgevoerd op twee substraten: kleikorrels en op perliet en bij twee cultivars: Red Lion en Mont Blanc.

Resultaten

In een kasproef bij het GreenQ IC in Bleiswijk is in samenwerking met Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, Groen Agro Control en LTO Glaskracht Nederland hergebruik van drainwater behandeld met geavanceerde oxidatie (=toediening van waterstofperoxide net voordat het drainwater door de UV-ontsmetter gaat) vergeleken met hergebruik van drainwater na UV-ontsmetting en met een controlebehandeling zonder hergebruik van drainwater. De proef is uitgevoerd bij twee substraten: kleikorrels en perliet en bij twee cultivars: Red Lion en Mont Blanc. Gedurende drie teeltjaren zijn geen verschillen in productie opgetreden en geen nadelige effecten op de gewasgroei gezien. In de meeste fytotoxproeven van drainwater uit de kasproef kon geen betrouwbare groeiremming worden vast gesteld. Er was wel een tendens: bij drainwater behandeld met UV of drainwater behandeld met geavanceerde oxidatie was de wortellengte vaak wat groter dan op onbehandeld (vuil) drainwater.

Behandeling van drainwater lijkt dus een positief effect te hebben. Bij de teelt van snij-amaryllis worden de bollen eens in de 3 tot 5 jaar gerooid en het substraat gestoomd en doorgespoeld. Om meer inzicht te krijgen in de samenstelling en emissie van meststoffen via dit spoelwater zijn monsters van spoelwater uit de praktijk onderzocht, de emissie berekend en zijn strategieën verkend om emissie via het spoelwater na het stomen te verminderen. 

Projectnummer 15111
Startdatum 01-03-14
Einddatum 31-12-15
Afgerond Ja
Budget €57.000
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Onderzoek en projecten drainwater

EcoNutri

Lopend

EcoNutri is een Europees onderzoeksproject, waarbinnen wordt samengewerkt door een multidisciplinair consortium bestaande uit wetenschappers,…

Lees meer

Grenswaarden Waterkwaliteit

Lopend

Doel: Bij recirculatie krijgt giftwater een complexe samenstelling. We willen meer zicht op het effect  van de aanwezige stoffen in combinatie met de…

Lees meer