Gerard van Deventer: 'Wacht niet tot december, breng waterstromen nu in kaart’

Samen met Jos en Peter ten Have vormt Gerard van Deventer de directie van J&P ten Have. Het potplantenbedrijf van 5,5 hectare heeft twee vestigingen: Kreekrug in De Lier en Herenwerf in Maasland. De hoofdgewassen zijn begonia’s in de potmaten 12, 14, 17 en 19 cm en Gloxinia sonata in de potmaat 12 cm.

Regenwateropvang
Het regenwater wordt opgevangen in afgedekte bassins onder de rolcontainers in de kas. Hiervan liggen er acht stuks van ieder 160 m3 in de grond. Voor de opvang van gebruikt teeltwater zijn er nog vier bassins van ieder 80 m3 beschikbaar. “We houden het teeltwater voor de groeiende en bloeiende planten gescheiden. En dat slaan we ook ieder apart op als ‘vuil’ en ‘schoon’ water”, zegt Gerard van Deventer, die lid is van de Ondernemersgroep Water van LTO Glaskracht Nederland. Het water dat terugkomt van de teelt wordt met een Vialux ontsmet.

Vrijwel gesloten
De potplantenteler: “Voor een potplantenbedrijf is het ten opzichte van een grondteelt relatief eenvoudig om gesloten te telen. We recirculeren al 90% van het water. Het overige water inclusief het spoelwater van de zandfilters, gaat nu nog ongezuiverd het riool in. Af en toe moeten we wel eens water lozen, bijvoorbeeld als de EC te hoog is. Ook door lekken, bijvoorbeeld water dat naast de containerwasser valt en in het schrobputje terechtkomt, gaat het riool in. We zijn nu bezig om alle leidingen en waterstromen in kaart te brengen, zodat we aan een oplossing kunnen werken.”

Gebruik watermeters
Om te weten hoeveel water er doorheen gaat, zijn een paar maanden geleden op cruciale punten watermeters geplaatst. Bijvoorbeeld bij de rioolbuffer, achter de zandfilters voor het spoelwater en op de gronddrainageput. “Van een gedeelte van de kas hergebruiken we het drainagewater al, omdat we weinig kwel hebben en het prima water is. Van het andere gedeelte nemen we nu watermonsters om de kwaliteit te onderzoeken.”

Collectieven
De beide vestigingen van het potplantenbedrijf zijn voor de waterzuivering ieder aangesloten bij een collectief: MDEL04 en West10. “Voor deze collectieven zijn businessplannen ingediend en we wachten op de bevindingen van het bevoegd gezag. Nu de wet in de Staatscourant is gepubliceerd verwachten we snel uitsluitsel”, meldt Van Deventer. “Of we doorgaan met de collectieven hangt af van wat ieder bedrijf zelf kan doen. Als iedereen zijn waterstromen op orde heeft en meer hergebruikt dan eerder gedacht, kan het wel eens goedkoper zijn om een kleine hoeveelheid restwater individueel te zuiveren. Wij zullen dan de drie Vialux ontsmettingsinstallaties moeten uitbreiden met een voorfiltratie en waterstofperoxide-unit om ermee te kunnen zuiveren.”

Hergebruik gezuiverd water
De potplantenteler is voorstander van collectieve zuivering. “We roepen iedere teler op om aan een collectief mee te doen. Doordat we met ons collectief hopelijk uitstel voor het maatwerk krijgen, hebben we de gelegenheid om goed te bekijken of al het water is her te gebruiken en om de zuiveringstechniek verder te optimaliseren. Tevens kunnen we in een collectief ook van elkaar leren. De periodes dat het droog is, worden steeds langer en dat leidt er in de zomer toe dat verschillende telers nogal eens leidingwater moeten gebruiken. Het is niet ondenkbaar dat in de toekomst gezuiverd water weer terug kan naar telers die water tekort komen!”

Meer nieuws drainwater