VitalFluid: lokale productie van nitraat uit lucht voor voeding van planten

Beschrijving

Doelstelling:
Ontwikkelen en testen van een teeltrecept (USDA-organic) voor tomatenteelt op substraat, waarbij de stikstofbemesting wordt ingevuld door lokale binding van stikstof door de plasma-techniek van VitalFluid. Klik hier voor een filmpje.

Projectomschrijving:
VitalFluid heeft een techniek ontwikkeld voor het produceren van nitraatvoeding uit lucht die wordt opgelost in het gietwater. Met behulp van elektriciteit wordt een plasma gecreëerd uit omgevingslucht en dit plasma wordt door het gietwater geleid. Hierin worden de actieve zuurstof en stikstof-componenten uit het plasma omgezet in nitraat, welke als voedingsstof kan worden toegepast in de teelt. Dit proces vindt ook in de natuur plaats tijdens een onweersbui.
In dit project is een bemestingsrecept ontwikkeld, passend binnen USDA organic teelt, waarin de stikstofvoeding gemakkelijk kan worden gestuurd. Een ‘standaard’ USDA organic teelt van tomaat wordt van half mei tot half november 2021 vergeleken met een USDA organic teelt waarin de stikstof component maximaal wordt ingevuld door VitalFluid.
Looptijd van de teelt is van 18 mei 2021 tot 16 november 2021.

Financiering:
Dit project wordt gefinancierd door het EU Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma onder Grant Agreement nummer 5049-1.

Projectnummer
Startdatum 01-03-21
Einddatum 31-12-21
Afgerond Nee
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Invloed van filtratie

Lopend

Dit betreft werkpakket 2 van het overkoepelende project Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten II.  Filtratie is een belangrijk instrument om de...

Lees meer