Recirculatie Cymbidium

Beschrijving

In 2013 zijn de knelpunten in beeld gebracht die toepassing van recirculatie in de teelt van cymbidium in de praktijk belemmeren. Belangrijkste kennisvraag was: wat zijn de effecten van natriumophoping en bij welke natriumniveau’s gaat bij cymbidium schade op treden. Daarom startte in juli 2014 een praktijkproef met 4 natriumconcentraties bij gelijkblijvende EC in de gift en een vijfde behandeling met extra natrium bovenop de normale EC.

Daarnaast is in 2014 een eerste cymbidiumbedrijf gestart met hergebruik van een deel van het drainwater. Bij dit bedrijf wordt het verloop van Na, Cl en voedingselementen in de drain en in het gewas gemonitord.

Dit onderzoek is tussentijds verlengd van september 2015 tot december 2015. Daarna is er ook nog een doorstart gemaakt; zie voor meer informatie 'Recirculatie Cymbidium II'.

Resultaten

Conclusies natriumonderzoek
In het eerste teeltjaar was er geen verschil in productie, omdat de bloemtakken al voor de start van de behandelingen aangelegd waren. Bij de meeste kwaliteitsaspecten was er ook geen effect van Na zichtbaar. Alleen bij een laag aantal takken per plant was de totale taklengte bij een hoog Na-gehalte korter dan bij de controlebehandeling zonder Na. Bij een hoog aantal takken per plant was er geen betrouwbaar verschil in taklengte.

In het 2e teeltjaar was er wel een negatief effect op productie en kwaliteit, met name bij de behandelingen met hoge Na-gehalten. Bij de cultivar Nevada bleef de behandeling met 2 mmol/l Na bij een gelijkblijvende EC van 0,8 ook wat achter in aantal takken en totaal geoogst gewicht per m2. Bij de cultivar Forty Niner gaf deze behandeling echter geen betrouwbaar effect op het aantal takken, maar het totaal geoogst gewicht was wel lager dan bij de controle zonder natrium, door een lager takgewicht. De nadelige effecten waren bij 2 mmol/l natrium minder groot dan bij 3,5 mmol/l natrium.

Conclusies monitoring recirculatie
Hergebruik van drainwater bij Cymbidium zoals toegepast op het gemonitorde praktijkbedrijf geeft een aanzienlijke daling van de hoeveelheid geloosd drainwater, terwijl er tot dusver nog geen nadelige effecten op de gewasgroei zijn waargenomen. Gemiddeld is bij drie cultivars een Na-gehalte van maximaal 1,9 mmol/l in het drainwater terug gemeten. In de drainsilo was het Na-gehalte maximaal 1,3 mmol/l en in de watergift is maximaal 0.7 mmol/l Na meegegeven. Dit is lager dan de natriumgehaltes die in het natriumonderzoek schade gegeven hebben. In de bladanalyses was geen Na meetbaar.

Omdat Cymbidium een meerjarig gewas is waarbij negatieve effecten op productie en kwaliteit pas na lange tijd zichtbaar worden, wordt geadviseerd het natriumonderzoek en de monitoring van recirculatie in de praktijk, voort te zetten met een derde teeltjaar. Zie voor meer informatie 'Recirculatie Cymbidium II'.

Projectnummer 14995
Startdatum 01-01-14
Einddatum 01-12-15
Afgerond Ja
Budget €22.700
Uitvoerder Wageningen University & Research BU Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Kansen voor Concentraat

Lopend

Doel: Bij het gebruik van omgekeerde osmose ontstaat brijn. De wenselijkheid en toekomstbestendigheid van het lozen van brijn is echter in toenemende…

Lees meer

Waterbalans Hooghe Beer

Lopend

Doel: Het gebruik van grondwater en het terugbrengen van brijn van omgekeerde osmose in de ondergrond staan onder druk. Van glastuinbouwbedrijven in…

Lees meer