Winnaar Winnovatie Challenge 2022 is klaar voor uitrol lekdetectiesysteem

Jan van Staalduinen

Begin vorig jaar schreef het samenwerkingsverband Emissieloze Kas een challenge uit voor innovatieve, praktische oplossingen die lekkages van gewasbeschermingsmiddelen en nutriënten vanuit glastuinbouwbedrijven naar het grond- en oppervlaktewater kunnen voorkomen. Michael Meijler werd één van de twee winnaars. Hij zet in op automatische lekdetectie van teeltvloeren. Een jaar na toekenning van de prijs vertelt hij welke progressie er is gemaakt.

Prijswinnaar
“De erkenning, de publiciteit en de geldprijs van 22.500 euro waren een geweldige opsteker”, zegt de kersverse ondernemer, die overigens gewoon in dienst blijft bij zijn werkgever WPS. Veel vrije tijd heeft hij momenteel niet, want hij wil zijn particuliere initiatief graag toegepast zien in de praktijk. Hij krijgt daarbij hulp van DivisionQ, een duurzaamheidsstartup die voortkomt uit Koppert Cress, en van Texplor, dat detectiesystemen ontwikkelt voor uiteenlopende toepassingen. “Samen hebben we het afgelopen jaar verschillende stappen gezet”, zegt hij desgevraagd

Automatische lekdetectie
Meijler geeft aan dat automatische lekdetectie voor de glastuinbouw weliswaar nieuw is, maar dat het in andere branches, zoals de chemische industrie, al langer wordt toegepast. Voor toepassing in de tuinbouw zouden hooguit wat kleine aanpassingen nodig zijn.
“Het technische principe is vrij eenvoudig”, licht hij toe. “Je brengt een elektrode in contact met het grondwater onder de teeltvloer of een bassin en zet daar een kleine elektrische spanning op. Vervolgens breng je boven de teeltvloer of de bodem van het bassin sensoren aan die het potentiaalverschil met de ondergrond meten. Op plaatsen waar je een opvallende afwijking registreert, lekt er hoogstwaarschijnlijk vloeistof weg naar de ondergrond. Zodra je dat constateert, kun je heel gericht zoeken naar de precieze plaats en oorzaak van de lekkage. Die moet dan uiteraard worden weggenomen.”

Proof of concept
In een gezamenlijk opgezette proef bij Koppert Cress is aangetoond dat het principe werkt en praktisch uitvoerbaar is. Het ‘proof of concept’ is dus geleverd. In samenwerking met Texplor en DivisionQ wil geestelijk vader Meijler het systeem nu breder onder de aandacht brengen. “Telers en vloerenbouwers zijn nu aan zet. Die krijgen ook wat te kiezen”, stelt de jonge ondernemer.

Permanent of mobiel systeem
Het concept is geschikt voor alle denkbare waterdichte afscheidingen, van betonvloer tot gronddoeken en -zeilen. Die kun je desgewenst van een permanent meetnet voorzien. Dat gaat het eenvoudigste tijdens de aanleg, maar het kan ook achteraf.
“We bieden ook een mobiel systeem aan, waarmee je eenmalig of periodiek kunt vaststellen of een teeltvloer lekvrij is”, vervolgt Meijler. “Dat zou bijvoorbeeld duidelijkheid kunnen bieden wanneer er aanwijzingen zijn voor lokale emissies die niet op andere wijze zijn te verklaren. Het zou me niet verbazen wanneer automatische lekdetectie juist voor dit doel wordt aangewend. Uit metingen van de waterschappen blijkt immers dat er nog steeds emissies plaatsvinden vanuit glastuinbouwbedrijven. Deze technologie kan telers helpen om de puntjes op de i te zetten en vanaf 2027 nagenoeg vrij te zijn van emissies naar grond- en oppervlaktewater.”

Foto 1: Sensoren meten potentiaalverschillen
Foto 2: Ook betonvloeren worden getest op vloeistofdichtheid

De Winnovatie Challenge werd mogelijk gemaakt door samenwerkingsverband Emissieloze Kas. Hierin participeren Glastuinbouw Nederland, Provincie Zuid-Holland, hoogheemraadschap van Delfland, hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, en de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Waddinxveen, Pijnacker-Nootdorp, Zuidplas en Lansingerland.

Meer nieuws