Waterbonuspunten voor PlanetProof telers

Hoogheemraadschap van Delfland

Tomaten, komkommers, paprika’s, bloemen en planten…onder het glas van de kassen groeien mooie en gezonde producten. Steeds meer tuinders letten er bij het telen op dat ze dat duurzaam doen. Telers die aan strenge eisen voldoen, mogen het keurmerk On the way to PlanetProof gebruiken. Dit jaar is de controle door de tuinders op lekkages uit de kas naar sloten en vaarten opgenomen in de certificering. En dat is goed nieuws, voor ons allemaal.

PlanetProof producten zijn duurzamer geproduceerd. Zo weet je als consument dat je een product koopt dat goed is voor mens, dier, natuur en milieu. Steeds meer supermarkten -waaronder de Jumbo en de Aldi- vragen van hun leveranciers van groente en fruit dat zij het keurmerk PlanetProof voeren.
 
De eisen voor PlanetProof worden ieder jaar herzien en aangescherpt. Delfland heeft bij de herziening aangegeven dat de lekkages vanuit de glastuinbouw binnen zijn beheersgebied de belangrijkste bron zijn van bestrijdingsmiddelen in het oppervlaktewater. En nu is het opsporen hiervan opgenomen bij de certificering: ondernemers die hun bedrijf hierop regelmatig controleren kunnen bonuspunten verdienen.
 
Hoogheemraad Ingrid ter Woorst: “Ik ben ongelofelijk blij met het besluit om het actief opsporen van lekkages op te nemen bij de certificering. Door alert te zijn op de waterhuishouding, kunnen telers lekstromen voorkomen en dat vertaalt zich in een betere waterkwaliteit. Daar hebben wij allemaal baat bij. Minder bestrijdingsmiddelen en meststoffen in de sloten betekent een beter waterleven, minder kroos, minder blauwalg, kortom gezonder water voor een prettige en gezonde leefomgeving.

Meer nieuws