Water- en PlantgezondheidEvent mag je niet missen!
Wil je alles weten over de resultaten van nieuw onderzoek binnen de onderzoeksprogramma's Het Nieuwe Doen in Plantgezondheid en Glastuinbouw Waterproof? Kom dan op donderdag 10 oktober naar het Water- en PlantgezondheidEvent in Bleiswijk. Je krijgt daar uitgebreide toelichting bij diverse onderzoeken, onderzoeken waaraan jij als teler hebt meebetaald via Stichting Kennis in je Kas (KijK). De organisatie van het event is in handen van Glastuinbouw Nederland en Wageningen University & Research Business Unit Glastuinbouw.
Aanmelden voor het Water- en PlantgezondheidEvent is nog mogelijk. Kom je ook? Na het plenaire gedeelte start een interactief programma met een gevarieerd aanbod aan workshops.
Teeltwisseling: balans tussen hygiëne en emissie
Eén van de workshops gaat over manieren voor het beperken van de emissie naar het milieu tijdens de teelwisseling, met behoud van het gewenste hygiëneresultaat. Een goede schoonmaak tijdens de teeltwisseling is een belangrijke eerste stap voor een succesvolle volgende teelt en voorkomt gebruik van gewasbeschermingsmiddelen later in de teelt. Er komt in deze fase echter ook veel water vrij met daarin reinigingsmiddelen, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Daarvan komt een groot deel via de ondergrond in het milieu terecht. Hoe ga je daarmee om?
Micro-organismen in water: vriend of vijand?
Ook is er tijdens het event aandacht voor de vraag hoe micro-organismen kunnen bijdragen aan een duurzaam productiesysteem in de glastuinbouw. Micro-organismen in de wortelzone helpen bijvoorbeeld met de afbraak van organisch materiaal. Ze kunnen de beschikbaarheid van nutriënten en de tolerantie van de plant tegen abiotische stress verhogen. Zeker in recirculerende teeltsystemen is daarom aandacht nodig voor de microbiële (water)kwaliteit en het ‘schoonhouden’ van verschillende systeemonderdelen. Maar betekent schoonhouden steriel-maken? Of kunnen we gebruik maken van de micro-organismen in het teeltsysteem om planten te beschermen tegen pathogenen of beter te laten groeien?
Circulaire meststoffen in de praktijk
De komende jaren moet de sector een transitie doormaken van lineair naar circulair gebruik van meststoffen. Eén van de workshops gaat in op de nieuwste ontwikkelingen in lopende projecten om te komen tot circulair gebruik van meststoffen. Daarnaast komen de kansen en uitdagingen bij het gebruik van circulaire meststoffen aan de orde.
Zorgplicht voor grondteelten
Een speciaal voor grondteelten ingerichte workshop gaat in op het optimaliseren van water- en nutriëntenmanagement. Om verontreiniging van grond- en oppervlaktewater te voorkomen, moeten grondgebonden kasteelten voldoen aan de 'zorgplicht'. Die houdt in dat watergift en bemesting in overeenstemming moeten zijn met de behoefte van het gewas. Hoe doe je dat? Verschillende hulpmiddelen zullen de revue passeren, zoals de virtuele lysimeter, vochtsensoren en een module voor optimale bemesting in grondgebonden teelten.
Watersensoren
Uiteraard is er tijdens het event aandacht voor de ontwikkeling van sensoren. Met een virussensor kun je als teler in de kas binnen een paar minuten meten of komkommerbontvirus (komkommerteelt) of PlAMV (lelieteelt) aanwezig is. Mogelijk kan zo’n sensor ook de effectiviteit van ontsmetters meten. Bedoeling is dat telers met microbiologische sensoren een snelle, continue methode in handen krijgen voor het meten van de hoeveelheid aanwezige bacteriën.
Aanmelden voor deze middag kan hier.