Voortijdige afvoer gewas leidt niet tot watervervuiling

Tijs Kierkels

Verschillende tuinders hebben, als gevolg van de coronacrisis, afgelopen weken noodgedwongen hun producten of gewas moeten afvoeren als groenafval. In eerste instantie waren de hoogheemraadschappen bezorgd dat dit zou leiden tot afstroom van uitlekwater naar de sloot. Maar dat blijkt vrijwel niet voor te komen.

Tuinders nemen ook in deze moeilijke tijd hun verantwoordelijkheid voor de omgeving, ziet handhaver Robbert Ballings van Hoogheemraadschap van Delfland. Bij de afvoer van gewas of producten als groenafval mag geen uitlekwater (percolaatwater) in de sloot terecht komen, omdat dat funest is voor het waterleven.

Leidingen afdoppen
“Eind maart, begin april zagen we op veel plaatsen containers staan. We kwamen toen een bedrijf tegen waar het mis ging en hebben zowel de tuinder als het afvalverwerkende bedrijf aangesproken. Ze hebben het opgelost door leidingen af te doppen. Om meer van zulke gevallen voor te zijn, hebben we toen contact gezocht met Glastuinbouw Nederland”, vertelt hij.
Dat resulteerde onder andere in een artikel op Glastuinbouw Waterproof met tips om problemen te voorkomen (zie bijlage).

Extra toezicht
Delfland heeft extra toezicht gehouden; daar was ook ruimte voor omdat bedrijfsbezoeken niet meer mogelijk zijn in coronatijd. “Sindsdien zijn we geen open containers met uitstromend lekwater meer tegengekomen. Dit is hartstikke positief, en dat in zo’n lastige tijd. Er is niemand op de bon gegaan voor percolaatwater”, vertelt Ballings.
Ook de metingen in de sloten duiden niet op extra watervervuiling. “We gaan ook in deze tijd door met ons project gebiedsgericht meten. De wekelijkse cijfers zetten we op de website. Die zien er nog steeds positief uit.”
Collega Steven van Zimmeren van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard meldt hetzelfde beeld in zijn gebied: “Het is met percolaatwater niet veel anders dan normaal”, zegt hij.

Meer nieuws