VG Orchids tevreden over beluchtingssysteem: “Water wordt er gezonder van”

Harry Stijger (namens Agrona)

Het OxyBull beluchtingssysteem van Agrona zorgt bij VG Orchids in De Lier voor kraakhelder en gezond water met een hoog zuurstofgehalte. Het beluchtingssysteem is uitgebreid met een zuurstofsensor voor continue zuurstofmeting in het bassin- of silowater. Koppeling aan de klimaatcomputer stelt een teler in staat om het zuurstofgehalte te monitoren.

“Het OxyBull beluchtingssysteem dat op de bodem van het waterbassin ligt, brengt het water in het hele bassin in beweging. Dat is de goede werking die je nodig hebt voor de beluchting met zuurstof. En dat krijg je met een drijvend systeem niet voor elkaar”, zegt Otwin van Geest, mede-eigenaar van VG Orchids. Het bedrijf teelt op 73.000 m2 verschillende soorten en kleuren potorchideeën. Op 12.000 m2 worden mini’s in 6 cm potten geproduceerd. De rest van het kasareaal is in tweeën gedeeld met witte en gemengde kleuren, allebei in 12 cm potten.

Hoger zuurstofgehalte
Het systeem dat nu in een waterbassin voor de beluchting zorgt, komt uit een silo van een bedrijf dat ze verkocht hebben. Van Geest: “Toen we de OxyBull uit de silo haalden om deze te verplaatsen naar het bassin, was het water kraakhelder en ook de bodem super schoon. Het system zorgt ervoor dat het water hartstikke gezond wordt. Want in het water van het bassin, dat voorzien is van een afdakzeil, vormde zich voor die tijd toch wat algen. Door de goede beluchting hebben we daar nu geen last meer van. En we meten een hoger zuurstofgehalte boven het verzadigingspunt en dat is prima.”

Continu meten en monitoren
Agrona heeft nu een zuurstofsensor in haar beluchttingssysteem gebouwd, waarmee het zuurstofgehalte continu is te meten. Door aansluiting op de klimaatcomputer worden de gegevens iedere vijf minuten opgeslagen en zijn in grafieken op de computermonitor weer te geven. “Zo kan een teler van achter zijn bureau de zuurstofgehaltes van het ingangswater tot aan de druppelleiding eenvoudig in de gaten houden”, zegt Nadir Laaguili, directeur van Agrona.

Vitalere en mooiere planten
“We hebben nu een betere beworteling en enkele procenten minder uitval. En ook vitalere en mooiere planten, wat mooiere bloemen geeft”, vertelt de orchideeënteler, die bijzonder tevreden is over het, naar zijn zeggen, beste beluchtingssysteem. “Want het water wordt er gezonder van. En water is op veel tuinbouwbedrijven toch een ondergeschoven kindje. Maar omdat er in de tuinbouw veel meer wordt gerecirculeerd, is gezond water heel belangrijk. Wij recirculeren tussen 80 en 85% en hadden dat jaren geleden niet verwacht. Het zit veelal tussen de oren dat nieuw water toevoegen beter is, maar dat is niet zo, want door beluchting is het water weer helemaal vers.”

Opgebouwde kennis en goede begeleiding
Agrona heeft in de loop van de jaren veel kennis en ervaring opgebouwd met het OxyBull beluchtingssysteem. De directeur: “We begeleiden en adviseren telers goed over de toepassing en kijken mee met hun analyses. De werking is aangetoond en zorgt voor een betere voedingsopname door de wortels. Het gebruik van chemische middelen, zoals waterstofperoxide, is niet meer nodig, omdat de leidingen schoon blijven.”
Het beluchtingssysteem is onderhoudsvrij, waardoor de gebruiker geen onderhoudskosten heeft, maar alleen eenmalige investeringskosten, die bovendien in aanmerking komen voor subsidieregelingen. Het grote voordeel van het beluchtingssysteem is dat het toepasbaar is van kleine en grote hoeveelheden water in silo’s. “Met een relatief kleine investering kan een teler de waterkwaliteit in zijn bedrijf optimaliseren.”
Neem voor meer informatie over de ervaringen van VG Orchids contact op met Otwin van Geest.

Foto 1: Otwin van Geest: “De orchideeënplanten bewortelen beter, zijn vitaler en mooier.”
Foto 2 Het beluchtingssysteem ligt op de bodem van de silo, waardoor het water in de hele silo in beweging wordt gebracht.

Meer nieuws