Unit project ‘Waterkwaliteit snel in beeld’ getest bij Brabant plant

BPnieuws

Door toenemend waterhergebruik in de glastuinbouw is er een steeds grotere behoefte om snel informatie te krijgen over de waterkwaliteit, zodat wanneer dat nodig is, snel kan worden ingegrepen in de water- en nutriëntenvoorziening van het gewas en in de waterzuivering. In een lopend project krijgt Brabant Plant nu drie maanden een SnelWaterKwaliteit-unit op proef.

Doel van het project 'Waterkwaliteit in Beeld' van Glastuinbouw Waterproof, gestart op 1 april 2019 en lopend tot en met 21 december 2020, is het ontwikkelen van op de tuinbouw toegesneden methodes en concepten om tijdig bij te kunnen sturen op waterkwaliteit. "We hopen op een resultaat waarmee een methode of instrument beschikbaar komt waarmee telers sneller weten wat hun waterkwaliteit is en welke trends daarin zichtbaar. Op die manier kunnen ze beter en sneller bijsturen", vat Erwin Gräfe van Sendot, het bedrijf dat de unit ontwikkelde, het samen.

Nieuwe parameters snel meten
Er zijn steeds kleinere sensoren beschikbaar, die steeds meer parameters snel en tegen relatief lage kosten kunnen meten. Binnen het project wordt onderzocht of het mogelijk is een aantal nieuwe parameters online te meten (chlorofyl, UV-fluorescentie, zuurstof, turbiditeit, redox, geleidbaarheid, zuurstofverbruik). Daarmee ontstaat immers snel een beeld van de waterkwaliteit, waaronder de aanwezigheid van algen, organische stoffen en microbiologische activiteit, de ionenbalans en de effectiviteit van de reiniging van het water.
Klik hier voor het gehele artikel, gepubliceerd op BloemenPlantenNieuws.

Meer nieuws