STOWA: natuurlijke systemen goed in staat medicijnresten te zuiveren

Roger Abbenhuijs

Natuurlijke zuiveringssystemen, vooral in combinatie met andere zuiveringstechnieken, vormen een interessante optie om medicijnen en andere organische microverontreinigingen te verwijderen uit rwzi-effluent. Dit blijkt uit een verkenning die is uitgevoerd in opdracht van STOWA. Zo is te lezen in H2O Actueel, een uitgave van Koninklijk Nederlands Waternetwerk.

Het 'Innovatieprogramma Microverontreinigingen uit rwzi-afvalwater’ is een initiatief van STOWA en het ministerie van IenW. Binnen dit programma wordt al langer onderzoek verricht naar nieuwe zuiveringsmethodes. In een call riep het innovatieprogramma onderzoekstinstellingen en marktpartijen expliciet op om natuurlijke zuiveringssystemen in te dienen.
Volgens de onderzoekers blijkt uit de verkenning dat natuurlijke systemen een interessant alternatief, of een interessante aanvulling, kunnen zijn op andere zuiveringstechnieken. De lage CO2-footprint en de lagere kosten, maken dat natuurlijke systemen zeker interessant zijn. Daar komt nog bij dat veel natuurlijke zuiveringssystemen op een mooie manier in het landelijk gebied in te bedden zijn.

Oppervlaktewater
Volgens STOWA ligt er nu een mooie selectie aan mogelijke technologieën. Deze verkenning is een eerste stap om de mogelijkheden in kaart te brengen. Binnen het innovatieprogrammaworden nog dit jaar de technieken verder naast elkaar gelegd op de criteria: kosten, rendement en CO2-footprint. Als dat verder in beeld is, moet de stap van theorie naar praktijk worden gezet door bij verschillende rwzi’s op grotere schaal te gaan testen.
In een reactie op de tussentijdse onderzoeksresultaten zegt Guus Meis, beleidsspecialist Water & Omgeving bij Glastuinbouw Nederland, dat dit mogelijk ook kansen biedt voor het op een natuurlijke manier verbeteren van de kwaliteit van oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden.

Klik hier voor het complete bericht van H2O Actueel.

Meer nieuws