Stefan Bakker: “Prima tijd voor onderhoud regensysteem”

Jan van Staalduinen

Aan neerslag buiten is geen gebrek en met de waterbehoefte van de gewassen valt het op dit moment nog wel mee. Volgens Stefan Bakker van Netafim is het een uitgelezen periode voor onderhoud aan de bovenliggende regensystemen. Waar moeten telers op letten?

Periodieke controle en onderhoud van het regensysteem is wenselijk om de uniformiteit van de waterafgifte weer op peil te brengen. Door vervuiling, verschillen in ouderdom en slijtage van componenten kan die plaatselijk uit de pas gaan lopen. “De eerste en simpelste check is het controleren van de werkdruk in de sproeiers”, steekt Bakker van wal. “Met speciale manometersetjes, die je tussen de sproeier en de lpd plaatst, kun je de sproeiers nalopen en de werkdruk nauwkeurig afstellen op 2 bar. De leidingdruk moet daarvoor uiteraard hoger zijn, want er is altijd wel sprake van enig drukverlies over de leiding en de terugslagklepjes in de sproeiers.”
Bij een te lage werkdruk haalt de sproeier de vereiste worp niet. Bij overdruk neemt de worp aanvankelijk toe, om weer terug te lopen als de druppels te fijn worden. Binnen een kraanvak mag de werkdruk niet meer dan 10% verschillen. De productmanager benadrukt dat het belangrijk is om bij de controle een getrouwe weergave van de werkelijkheid na te streven. Als er normaal gesproken in twee kraanvakken tegelijk wordt beregend, stem het onderhoudswerk daar dan ook op af.

Waterafgifte en uniformiteit
Naast de werkdruk is het goed om de uniformiteit in waterafgifte te controleren met behulp van de zogenaamde emmertest. Uitgaande van drie kappen plaats je in de middelste kap op minimaal drie meetlijnen (voor, midden en achter) over de volle breedte van de kap genummerde emmers met een diameter van tenminste 20 cm, die op gelijke hoogte moeten staan. Vervolgens geef je enkele minuten water, weeg je de emmers en noteer je per nummer de hoeveelheid opgevangen water. Eventuele verschillen in uniformiteit komen dan feilloos aan het licht. Waar de afgifte niet naar wens is, neem je de betrokken sproeiers nog eens onder de loep.

Het grote plaatje
De waterspecialist houdt telers voor om altijd naar het grote plaatje te blijven kijken, zeker wanneer bepaalde componenten of delen van het systeem toe zijn aan vervanging. Hij raadt aan bij vragen, onduidelijkheden of vervangingsplannen in overleg te gaan met de installateur. “Deze kan in principe altijd aangeven of gevonden meetwaarden binnen de specs liggen en adviseren over het reinigen of vervangen van specifieke onderdelen. We zien dat de in 2004 geïntroduceerde brugloze sproeiers nu zo zoetjes aan worden vervangen door het brugloze S-type, dat een nog hogere uniformiteit mogelijk maakt. Het is goed om de lat op dat vlak hoger te leggen wanneer het kan, mits je de nodige zorg blijft besteden aan controle en onderhoud. Als je in de zomer probleemloos water wilt geven, is het goed om daar nu aandacht aan te besteden.”

Meer nieuws