Sla telen op water; schoon en duurzaam

Bij slatelers Boer & Den Hoedt wordt sinds 2005 op water geteeld. Het areaal is recent vergroot naar een totaal oppervlakte van 2,7 hectare. De aanleiding om te starten met deze teeltwijze is een goede kwaliteit sla met een betere kleur en een hogere productie. Vooral voor de eikenbladsla en de lolla rossa is de kleur van de sla op water beter dan sla van de teelt in de grond. Arjan Boer, één van de eigenaren, vertelt over zijn werkwijze met betrekking tot watergebruik, hergebruik en de ontsmetting van het water.

“De sla wordt geteeld in het mobiele gotensysteem van Hortiplan. Het voedingswater wordt volledig hergebruikt waardoor er geen emissie is van meststoffen naar het milieu. Het water wordt gefilterd en ontsmet met een zandfilter en een actief-koolstoffilter. Hierdoor ontstaan bijna geen ziekten of algen. Met een goede aangepaste watergiftstrategie wordt uitval door Pythium voorkomen. Als uitgangswater wordt regenwater gebruikt. Bij langdurige droogte als er onvoldoende regenwater beschikbaar is, wordt aanvullend leidingwater gebruikt.”

“In deze teeltwijze wordt een minimale gift van gewasbeschermingsmiddelen toegediend. Doordat de jonge planten bij de start van de teelt in een hoog plantgetal staan, kan de eerste bespuiting zeer efficiënt worden gegeven. Door deze teeltwijze komen sowieso minder bodemziektes voor. Het eindproduct heeft geen of een zeer lage waarde van residu van gewasbeschermingsmiddelen. Zand in de sla komt ook niet voor. Een bijkomend voordeel van het gotensysteem is de goede werkhouding bij het oogsten van sla. Al met al veel sterke punten voor deze teeltwijze die vooral duurzaam en milieuvriendelijk is.”

Meer nieuws