Regenwateropslag met intelligent groen dak

Niet alleen in Nederland houden we ons bezig met het zoeken naar oplossingen voor regenwateropslag, zoals Rainlevelr. Ook in België wordt naar oplossingen in het kader van klimaatadaptatie gezocht. Daar is onlangs het eerste ‘intelligent groendak’ geïnstalleerd. Afhankelijk van de weersvoorspelling wordt regenwater in het dak opgeslagen of afgevoerd naar de riolering.

Op het dak van het Antwerpse kantoor van beweging.net installeert het Franse bedrijf vegetal i.D. een slim groendak. “Het dak heeft een regelbare uitstroom naar de riolering”, aldus Jean-Christophe Grimard van vegetal i.D. “Daardoor wordt het water in droge periodes langer vastgehouden. Als er daarentegen een hevige bui op komst is, dan wordt er ruimte vrij gemaakt om het regenwater op te slaan. Zo verkleint de kans op overstromingen. Daarnaast blijft het dak met deze techniek langer groen, en het opgeslagen water koelt de omgeving af.”

Bedoeling is dat de afdeling Hydraulica van de Katholieke Universteit Leuven onderzoek gaat uitvoeren op het groendak. “De komende maanden gaan we het dak intensief monitoren”, zegt onderzoeker Vincent Wolfs. “Door de sensoren kunnen we het volume van de neerslag, de uitstroom en de opname door de planten in realtime meten. Wat is het effect op overstromingen wanneer een stad sterk zou inzetten op dit soort intelligente groendaken? Hoe kunnen we deze daken optimaal aansturen? Over al die dingen gaan we ons buigen.”

Het onderzoek vindt plaats in het kader van het Brigaid-project, onderdeel van het Horizon 2020-programma van de Europese Unie.

Bron: Vlaams infocentrum Land- en Tuinbouw
Foto: KU Leuven

Meer nieuws