Recirculatie potorchidee; belang van uniformiteit regenleiding

Arca Kromwijk (Wageningen UR Glastuinbouw)

In de teelt van potorchideeën wordt bovendoor water gegeven met een regenleiding. In onderzoek naar de afgifte van watergeefsystemen in chrysant bleek de waterafgifte zeer onregelmatig. Mogelijk is dit ook het geval bij Phalaenopsis.

Onregelmatige waterafgifte kan leiden tot onnodig droge plekken in het gewas en een grotere watergift om deze droge potten voldoende nat te krijgen. Doordat de hoeveelheid drain toeneemt naarmate meer water wordt gegeven, is de hoeveelheid drain dan onnodig hoog en op bedrijven waar nog niet gerecirculeerd wordt, is dan ook de emissie van stikstof onnodig hoog. Met een uniformere afgifte van het watergeefsysteem kan het aantal liters per watergift omlaag. De hoeveelheid drain en de emissie van stikstof wordt dan lager.

Voor diverse kennisvragen met betrekking tot recirculatie in de teelt van potorchidee worden door Wageningen UR Glastuinbouw leaflets opgesteld om kennisvragen te beantwoorden. In leaflet 8: uniformiteit regenleiding is aangegeven hoe verschillen in waterafgifte opgespoord kunnen worden en wat er aan te doen is.

Meer nieuws