Rainlevelr bereikt in 2021 mijlpaal van vijftig deelnemers

Rainlevelr

Het project Rainlevelr heeft in 2020 een versnelling ingezet en die heeft zich in 2021 doorgezet. Vorig jaar hebben veertien nieuwe deelnemers zich aangesloten, samen goed voor 88 ha netto glas. In december werd de vijftigste deelnemer ver-welkomd: Adrichem Potplanten.

Het totaal aangesloten areaal netto glas van Rainlevelr staat per 31 december 2021 op 281 ha. Bij een opvang van 10 mm neerslag door alle deelnemers, betekent dit een totale opvang van 28.100 m3 water. Dat is bijna het equivalent van drie polderbergingen.

Ontzorgen
In heel Delfland staat momenteel 3.786 ha netto glas. Dit betekent dat op dit moment zo’n 7% van het Defland-areaal meedoet aan Rainlevelr. Voor 2022 is de doelstelling om nog meer deelnemers te werven. De ervaring die nu wordt opgedaan met de ombouw van bestaande situaties is daarvoor de basis. In 2022 wordt tevens gekeken naar mogelijkheden hoe verdere digitalisering Rainlevelr kan ondersteunen, door de deelnemers te ontzorgen.

Neerslagverwachting
In Rainlevelr dragen tuinders bij aan droge voeten door vóór een zware bui ruimte te maken in hun hemelwaterbassin of silo. Dat doen ze op vrijwillige basis. Delfland informeert de tuinders over de neerslagverwachting en laat weten wanneer meer ruimte nodig is. Eenmalig vergoedt Delfland de extra voorzieningen, de tuinder werkt ermee en onderhoudt ze. Rainlevelr draagt – samen met andere maatregelen tegen wateroverlast – bij aan het opvangen van zwaardere buien in de toekomst.
(Bron: Rainlevelr)

Meer nieuws