Plantenkweker Harry Beijer: ‘Door slimme aanpak zuiveringskosten laag houden’

Potplantenkwekerij Harry Beijer in Bemmel is gespecialiseerd in terras- en snackgroenteplanten. In het bedrijf van 2,5 ha ligt een betonvloer met eb- en vloedsysteem. Een aparte afdeling van 7.000 m2 is bestemd voor de snackgroenten, waarvan de planten via druppelaars hun water met aparte voeding krijgen toegediend. Het drainwater wordt via de betonvloer opgevangen. Door hergebruik van drainwater en aanvulling met regenwater is het watercircuit op het bedrijf gesloten.

Goed gietwater
Het potplantenbedrijf ligt in het glastuinbouwgebied Bergerden. Behalve dit bedrijf zijn er nog 13 andere potplanten- en groentebedrijven gevestigd. De glastuinbouwbedrijven beschikken gezamenlijk over 250.000 m3 goed gietwater dat in een open plas van 3 ha is opgeslagen. “Goed uitgangswater is belangrijk en maakt hergebruik in de teelt mogelijk. Hierdoor lozen we al twee jaar lang niets meer”, zegt Beijer. Hoewel hij geen lozingswater heeft om te zuiveren, wil de potplantenteler toch meedoen in een collectief. “We zien dat als een soort verzekering bij calamiteiten. Bijvoorbeeld als we ziekten, zoals fusarium en phytophthora, moeten bestrijden, willen we het water met gewasbeschermingsmiddelen toch kunnen lozen.”

Lozingswater centraal opvangen
In het gebied ligt naast het normale rioolstelsel voor huishoudelijk en bedrijfsafvalwater een tweede rioolnet voor de afvoer van spuiwater. Dit aparte rioolstelsel is een voordeel bij collectieve zuivering. In de bedrijfsschuur staat een kleine silo waar het te lozen water in gaat. Door natuurlijk verloop komt het via het aparte rioolstelsel in een centrale opvangput terecht. Daaruit wordt het restwater nu nog ongezuiverd in het gemeentelijk riool gepompt. Voor een collectieve zuivering is het mogelijk om bij die put een silo te plaatsen om het ongezuiverde water in op te slaan. Met een permanente installatie is het opgeslagen water dan te zuiveren, om het daarna op het riool te lozen.

Filterspoelwater
Om de capaciteit van de zuiveringsinstallatie te bepalen, inventariseert ieder bedrijf momenteel de eigen restwaterstroom. De potplantenteler: “Vooral de groenteteeltbedrijven moeten hun waterstromen goed inventariseren, omdat zij dagelijkse hun filtersysteem terugspoelen. Als het spoelwater niet is her te gebruiken in de teelt, moeten ze daarmee rekening houden voor de benodigde zuiveringscapaciteit.” Bij gebruik van drainwater of bemest teeltwater voor het spoelen van het filter, moet dat water worden gezuiverd. Bij gebruik van schoon water voor het spoelen, hoeft dat volgens het Hoofdlijnenakkoord niet.

Zuiveringen combineren
In september moet duidelijk zijn hoe groot die waterstromen per bedrijf zijn. Aan de hand daarvan valt een besluit om de zuivering individueel of collectief aan te pakken. Beijer: “Met collectieve slimme oplossingen kunnen we de extra kosten die we door het verplicht zuiveren hebben, zo laag mogelijk houden. We willen ook de zuivering van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen met elkaar in een installatie combineren. Verder onderzoeken we de zuiveringsmogelijkheden van de rietvelden die Gemeente Lingewaard vlakbij ons gebied heeft aangelegd.”

Bij een keuze om het gezamenlijk te doen, moet er een businessplan worden gemaakt dat voor eind 2016 bij het bevoegd gezag ter beoordeling moet zijn ingediend. Het Waterschap Rivierenland neemt deel aan het overleg van de acht ondernemers uit het glastuinbouwgebied.

Meer nieuws