Planten hebben last van koud water

Ines van Marrewijk (Groen Agro Control)

Hoewel het nog redelijk mild is qua buitentemperatuur kan het geen kwaad om te melden dat koud water niet gunstig is voor groei en gezondheid van planten. Koud water kan van twee kanten komen, van boven als druppels en van onder via de watergift. In beide gevallen kan water zowel als absolute en als relatieve temperatuur een probleem vormen. Wat aandachtspunten.

Koude druppels van boven
Er kunnen druppels op het gewas terechtkomen wanneer er een groot temperatuurverschil ontstaat tussen de kaslucht boven en onder het foliescherm. Bij zachte gewassen zoals glasgroenten en niet-houtige siergewassen kan dat plaatselijk een probleem geven. Ook drupplekken na sneeuw of hagel kunnen koudeschade geven. Sporen van Pythium (in wortels) en Phytophthora (in wortels en gewas) komen juist na een temperatuurschok tot kieming en kunnen daarom plaatselijk ziektesymptomen geven.

Mogelijke oplossingen voor koude drupplekken zijn:

  • Maak tijdig kieren in het schermfolie als de RV eronder lange duur te hoog blijft.
  • Markeer plaatselijke drupplekken door lekkende goten en repareer die.
  • Zorg ervoor dat natte plekken snel opdrogen door een actief klimaat te realiseren.

Koud gietwater
Gietwater moet in verwarmde teelten minimaal 160C graden zijn, voor tropische planten is 180C nog beter. Bassinwater wordt in de winter vanzelfsprekend kouder en kouder. Het komt nog vaak voor dat de dagvoorraad onvoldoende opwarmtijd krijgt, of die silo staat ook in de buitenkou. Bij belichte teelten op substraat wordt toch redelijk wat volume water gegeven, waardoor het water in het systeem voldoende opwarmt voordat het bij de plant is. Koud water op de plant, of bij de wortels kan tot groeiremming leiden. En ook hier weer zullen zwakteparasieten als Pythium makkelijker toeslaan.

Mogelijke oplossingen voor koud gietwater zijn:

  • Controleer hoe koud het water is dat bij de plant komt of in de dagvoorraadsilo
  • Plaats een dagvoorraadsilo in een verwarmde binnenruimte
  • Installeer een verwarmingselement in de voorraadsilo of in de mengbak
  • Maak gebruik van een retourleiding om water in een silo op te warmen
  • Meng koud water bij met warm condenswater van ketel of WKK, mits er niet teveel zware metalen meekomen.

 

 

Meer nieuws