Oproep tot nog meer wisselwerking wateronderzoek

Tijs Kierkels

Binnen Glastuinbouw Waterproof vinden veel onderzoeken plaats. Daarbij worden consequent telersgroepen en toeleverende bedrijven betrokken. Guus Meis, waterspecialist bij Glastuinbouw Nederland, riep op het WaterEvent 2019 op tot nog veel meer wisselwerking.

Hij deed dat na de presentatie van nieuwe projectvoorstellen. Eentje daarvan betreft de implementatie van nullozing op de bedrijven. “Als dit project wordt goedgekeurd, kan een aantal bedrijven met specifieke problemen hier begeleiding bij krijgen. In het onderzoek is al veel bekend, nu moet het op de bedrijven gebeuren”, zei Guus Meis, op de foto (rechts) in gesprek met Jacco Vooijs, voorzitter Glastuinbouw Westland..

Implementatieprojecten
Dat laatste geldt voor meer onderzoeksresultaten. Er worden steeds vorderingen gemaakt op het gebied van waterefficiëntie, optimale bemesting, sluiten van waterkringlopen, voorkomen van emissie enzovoorts. Maar de doorstroom naar de praktijk kan nog best beter.
“Volg de resultaten en de tips op de website van Glastuinbouw Waterproof”, raadde hij aan. “En maak mogelijkheden en onmogelijkheden bespreekbaar. De onderzoekers moeten weten waar u tegenaan loopt. Dan kunnen we praktijkgerichte oplossingen bedenken. Denk mee binnen implementatieprojecten. En als er nieuwe praktijkkennis en onderzoeksvragen opkomen, meld u dan”, riep hij op.

Doorstroom naar praktijk
Ook bij toeleveranciers ontstaan initiatieven. In januari lanceert Royal Brinkman een project om innovaties beter naar de praktijk te laten doorstromen en samenwerking tussen telers en installateurs te verbeteren, ondersteund door studenten. De gemeente Westland ondersteunt het initiatief financieel. “Er lopen al plannen, maar er is zeker plaats voor meer”, vertelde innovatiespecialist Friso Vos de Waal tijdens het WaterEvent.

Meer nieuws