Onderzoeken emissiebeperking grondteelt in afrondingsfase

Grondtelers hebben te maken met een wettelijke zorgplicht om uitspoeling van meststoffen tegen te gaan. Om te inventariseren welke mogelijkheden er zijn om de emissie te beperken, zijn er de afgelopen jaren verschillende onderzoeksactiviteiten uitgevoerd gedaan binnen verschillende projecten.

Dit betrof de projecten rondom optimalisatie van de watergift met behulp van een lysimeter en/of vochtsensoren. In de loop van de jaren zijn hier al veel resultaten mee behaald. Er zijn goede resultaten mogelijk met deze tools, maar het vereist wel de nodige aandacht. Het rapport is in de afrondingsfase.

Binnen een ander project, “hergebruik drainagewater grondteelten” is onderzocht in hoeverre het technisch mogelijk is om invloed uit te oefenen op de hoeveelheid kwel. De soms enorme hoeveelheden kwelwater bemoeilijken het hergebruiken van het drainwater. Deze hoeveelheid beperken is nog niet zo eenvoudig. Meer hierover is binnenkort te lezen op deze site en/of in het binnenkort te verschijnen rapport.

Al met al blijkt het ook na al deze onderzoeken nog niet eenvoudig om tools te ontwikkelen waarmee de emissie vanuit de grondteelt verder kan worden beperkt. Verdere aandacht hiervoor is noodzakelijk.

Lees hier meer over de wettelijke zorgplicht voor grondgebonden telers.

Meer nieuws