Onderzoek recirculatie potorchidee krijgt verder vorm

Margreet Schoenmakers (LTO Glaskracht NL)

Na de zomervakantieperiode start het onderzoek naar optimalisatie recirculatie in de potorchideeën teelt. Eerder was gepland dat het onderzoek in juli zou starten. Vanwege enkele noodzakelijke aanpassingen in het onderzoek en daarmee ook in de proefkas, start het onderzoek een paar maanden later. Het onderzoek is gefinancierd binnen de publiek-private samenwerking van EZ en PT. Afgelopen week is de begeleidingscommissie voor de derde keer bij elkaar gekomen om inhoudelijk het project verder af te stemmen.

Sinds januari 2013 zijn emissie normen van kracht. Dit is een norm voor de lozing van N/ha/jaar. In eerder onderzoek is gebleken dat de emissie van stikstof vanuit teelt van potorchidee relatief hoog is en op bedrijven zonder recirculatie ver boven de norm ligt. Om te kunnen voldoen aan de norm is recirculatie nodig en een grote inspanning vereist. In de teelt van potorchidee is echter nog relatief weinig ervaring met hergebruik van drainwater. Bij hergebruik lijkt vooralsnog de emissienorm van 300 kg N/ha/jaar haalbaar. Meer hergebruiken om de emissienorm van 150 kg N/ha/jaar te halen, lijkt op dit moment niet haalbaar.

Doel en uitvoering onderzoek
Dit project hoopt meer inzicht te geven in de mogelijkheden en onmogelijkheden met betrekking tot hergebruik in de teelt van Phalaenopsis. Is het mogelijk de emissienorm van 2018 te halen zonder afbreuk te doen aan het product? Hoe ver kan gegaan worden met recirculatie; waar ligt bijvoorbeeld de grenswaarde voor natrium? De eerste fase van het onderzoek betreft een periode van een half jaar, in deze periode wordt ervaring opgedaan met het hergebruiken van drainwater in de opkweekfase.  Inmiddels hebben nieuwe inzichten geleid tot de vraag het project verder door te laten lopen, zodat de gehele teelt kan worden afgerond en er een volledig beeld kan worden verkregen van de mogelijkheden van optimaal hergebruiken binnen deze teelt. Het is niet uit te sluiten dat hergebruik vanaf de opkweekfase pas in de afkweekfase tot problemen leidt. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw.

In drie behandelingen zullen twee cultivars worden geteeld. Behandeling 1 is de controlegroep; hier wordt het drainwater niet hergebruikt. Het gewas krijgt alleen nieuw gietwater. In de andere twee vakken wordt in verschillende mate drainwater hergebruikt. In één behandeling is het doel om zoveel mogelijk drainwater her te gebruiken (maximaal hergebruik, rekening houdend met het voedingsrecept). In een tweede vak is het doel om de emissienorm van 150 kg N/ha/jaar (van toepassing vanaf 2018) te halen; het percentage her te gebruiken drainwater wordt hier op afgestemd. Duidelijk zal moeten worden óf en hoe dit mogelijk is. Het drainwater zal voor hergebruik worden ontsmet.

Meer nieuws