Onderzoek recirculatie Potorchidee gestart

Donderdag 4 september startte het onderzoek naar optimalisatie hergebruik in potorchidee bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. De BCO kwam dan ook dinsdag 9 september bijeen om de proef te bekijken. Het gewas groeit al goed volgens de telers die het onderzoek begeleiden. De omstandigheden in de kas moeten hier en daar nog wat worden aangepast om overeen te komen met de praktijksituatie. Wekelijks bezoeken de telers de proef.

In drie behandelingen worden twee cultivars, één gevoelige (Zamora) en één minder gevoelige cultivar (Spring Time) voor groeiproblemen geteeld. Behandeling één is de controlegroep; hier wordt het drainwater niet hergebruikt en krijgt het gewas alleen nieuw gietwater. In de andere twee vakken wordt in verschillende mate drainwater hergebruikt. In één behandeling is het doel om zoveel mogelijk drainwater her te gebruiken (maximaal hergebruik, rekening houdend met het voedingsrecept). In een tweede vak is het doel om de emissienorm van 150 kg N/ha/jaar (van toepassing vanaf 2018) te halen; het percentage her te gebruiken drainwater wordt hier op afgestemd. Duidelijk moet worden óf en hoe dit mogelijk is. 

Optimalisatie watergeven en bemesten
Verder wordt op korte termijn er in een andere proefkas een klein onderzoek gestart naar de optimalisatie van watergeven en bemesten. Ook dit onderzoek kwam in de BCO aan de orde en wordt direct meegenomen. In deze proef wordt eerst water met voeding gegeven en vervolgens de gietbeurt afgemaakt met schoon water. In verschillende behandelingen wordt gevarieerd in de verhouding tussen beide watergiften. Hiermee kan bespaard worden op meststoffen en kan emissie beperkt worden en/of recirculatie optimaler plaatsvinden.

Meer nieuws