Onderzoek naar mogelijke ophoping schadelijke stoffen bij praktijkbedrijven in gerbera

Het project 'Effect Chloorhoudende ontsmettingsmiddelen op kwaliteit gietwater' is in 2017 gestart met labproeven en een kasproef met gerbera bij Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw in Bleiswijk. Recent is besloten om binnen dit project de komende maanden meer onderzoek te verrichten naar de mogelijke ophoping van schadelijke stoffen in concrete praktijkgevallen bij glastuinbouwbedrijven met de teelt van gerbera.

Data moet meer inzicht geven in mogelijke schadedrempels
Middels een enquête onder gerberatelers die de komende tijd plaatsvindt, krijgen we meer inzicht in de mogelijke problemen op het gebied van ophoping van schadelijke stoffen door het gebruik van reinigings- of ontsmettingsmiddelen in de emissieloze teelt. Daarnaast krijgen we inzicht in het analyseren van bestaande analyseresultaten. Aanvullende bemonsteringen en analyse vindt in de praktijk plaats, met name daar waar problemen in de groei zijn gesignaleerd en/of daar waar mogelijke ophoping van schadelijke stoffen worden verwacht. Te denken valt aan stoffen als chloraat, natrium en zilver. Gerberatelers die ontsmettingsmiddelen gebruiken (met name chloor of H2O2) en mogelijk problemen hebben met de ophoping van dergelijke stoffen in het recirculatiesysteem kunnen zich melden bij Erik van Os (erik.vanos@wur.nl).

Afgerond onderzoek in 2017
In 2017 is inzicht verkregen in de risico’s bij het gebruik van chloorhoudende ontsmettingsmiddelen in de emissieloze teelt. De tussenresultaten van dat onderzoek zijn te lezen in het tussenrapport Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten.

Dit nieuwe projectonderdeel wordt gefinancierd door de gewascoöperatie Gerbera en de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. De uitvoering ligt bij Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw.

Meer nieuws