Onderzoek naar hergebruik drainwater bij amaryllis afgerond

In de snij-amaryllisteelt (Hippeastrum) werd tot enkele jaren geleden nog weinig drainwater hergebruikt. Dit vanwege de sterke vermoedens van groeiremmende stoffen in het drainwater. Om de emissie terug te dringen is op verzoek van de amaryllistelers onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om drainwater van amaryllis her te gebruiken met zo min mogelijk risico op groeiremming.

In een kasproef bij het GreenQ IC in Bleiswijk is in samenwerking met Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw, Groen Agro Control en LTO Glaskracht Nederland hergebruik van drainwater behandeld met geavanceerde oxidatie (=toediening van waterstofperoxide net voordat het drainwater door de UV-ontsmetter gaat) vergeleken met hergebruik van drainwater na UV-ontsmetting en met een controlebehandeling zonder hergebruik van drainwater. De proef is uitgevoerd bij twee substraten: kleikorrels en perliet en bij twee cultivars: Red Lion en Mont Blanc. Gedurende drie teeltjaren zijn geen verschillen in productie opgetreden en geen nadelige effecten op de gewasgroei gezien. In de meeste fytotoxproeven van drainwater uit de kasproef kon geen betrouwbare groeiremming worden vast gesteld. Er was wel een tendens: bij drainwater behandeld met UV of drainwater behandeld met geavanceerde oxidatie was de wortellengte vaak wat groter dan op onbehandeld (vuil) drainwater.

Behandeling van drainwater lijkt dus een positief effect te hebben. Bij de teelt van snij-amaryllis worden de bollen eens in de 3 tot 5 jaar gerooid en het substraat gestoomd en doorgespoeld. Om meer inzicht te krijgen in de samenstelling en emissie van meststoffen via dit spoelwater zijn monsters van spoelwater uit de praktijk onderzocht, de emissie berekend en zijn strategieën verkend om emissie via het spoelwater na het stomen te verminderen.

Dit onderzoek is gefinancierd door de gezamenlijke amaryllistelers, het Productschap Tuinbouw, topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen, Samenwerken aan Vaardigheden en Koppert en gesponsord door Jongkind Hydro (aanvulling kleikorrels), Pull Rhenen (aanvulling perliet), Hans Hoogenraad (stomen substraat), Martin Boers (koken, drogen en bewaren van de bollen vóór het planten) en uitgevoerd in nauwe samenwerking met teeltadviseur Jan Overkleeft en de amaryllistelers in de begeleidingscommissie onderzoek.

Meer nieuws