Onderzoek in 2019 naar natrium in tomaat en gerbera

Eerder onderzoek binnen het project “Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten” heeft laten zien dat in de paprikateelt, telen met toelating van meer natrium goed mogelijk is. Ook in de tomatenteelt lijkt dit mogelijk. Omdat het onderzoek in 2018 bij tomaat voortijdig moest worden afgebroken, wordt het onderzoek naar telen met toelating van meer natrium in tomaat dit jaar nogmaals uitgevoerd. Op basis van de ervaringen van het afgelopen jaar, zullen er wat wijzigingen in de proef worden doorgevoerd. Binnen het nieuwe vier jaar durende project “Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten II” zal er een proef plaatsvinden met telen met toelating van meer natrium in de gerbera. Later in dit project wordt een vergelijkbaar project gestart met een volgend gewas.

Tomatenproef
Deze teelt is gestart op 5 januari. Hoe, vanaf wanneer en tot welke concentratie we het natriumgehalte laten oplopen, wordt besloten door de BCO in nauw overleg met de landelijke commissie tomaat. Er zijn door Wageningen UR Glastuinbouw verschillende opties uitgewerkt. Zo kan er in een deel van de proefkas direct gestart worden met een hoog natriumgehalte, maar er kan ook gekozen worden om het natriumgehalte langzaam op te laten lopen in de tijd, maar ook het tijdstip waarop begonnen wordt met het verhogen van natrium is nog een keuzemogelijkheid. Bij Yara, partner van het project, ligt er tevens een tomatenproef. Ook hier zal gekeken worden naar de effecten van het telen met meer natrium. Op deze manier kunnen het komende jaar verschillende opties met elkaar worden vergeleken, waardoor we na afloop een goed beeld hopen te hebben van de effecten van telen met toelating van meer natrium bij tomaat.

Gerberaproef
Tevens start een nieuwe proef naar het telen met toelating van meer natrium in de sierteelt. Gekozen is voor het gewas gerbera (vier rassen, twee grootbloemigen, twee mini’s) op steenwol. Deze proef start in week 10 en loopt tot het einde van 2019. De BCO zal binnenkort beslissen welke opties binnen dit project worden uitgevoerd.

De gerberaproef vindt plaats binnen de nieuwe publiek-private samenwerking (PPS). De nieuwe PPS “Voorkomen en bestrijden emissies kasteelten II” (binnen de koepel Glastuinbouw Waterproof) heeft een looptijd van 4 jaar. Naast gerbera is ook het voorstel vanaf het najaar aardbei en/of  Phalaenopsis mee te nemen. Dit wordt later dit jaar besloten.

Uitvoering van het project ligt bij Wageningen UR Glastuinbouw. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiering van de topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen het ondernemerscollectief, gewascoöperatie Gerbera, Yara en Elektravon-Haket.

Meer nieuws