Ondanks verbetering waterkwaliteit is halen KRW doel nog niet in zicht

In 2024 heeft het Platform Duurzame Glastuinbouw informatie verzameld over de stand van zaken van de waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden. De periodieke monitor ‘waterkwaliteit in glastuinbouwgebieden’ geeft een actueel beeld hoever we zijn op weg naar nagenoeg nulemissie. Dit is van belang met oog op de naderende deadline van de KRW in 2027. De resultaten van de monitor dragen bij aan het beter kunnen prioriteren en focussen van de voor het bereiken van nulemissie benodigde acties.
Bekijk het monitoringsrapport hier.
Het goede nieuws is dat er sprake is van een dalende trend in de concentraties gewasbeschermingsmiddelen in oppervlaktewater. Dat neemt niet weg dat de sector ten opzichte van andere landbouwsectoren de meest vervuilende blijft. Dat terwijl de tuinbouwsector in principe de meeste mogelijkheden heeft om emissies te voorkomen. Hoe kan het dan dat de sector toch de ranglijst aanvoert terwijl met maatregelen als de zuiveringsplicht en de mogelijkheden tot recirculatie van proceswater beschikbaar zijn.
Dat betekent dat de sector de komende jaren nog flink aan de bak moet om nagenoeg nulemissie te bereiken. Dit vraagt een stevige inzet op het beperken van lekstromen, alertheid op het goed functioneren van de watertechnische installaties en stringent naleven van de zuiveringsplicht. Vanuit goed huisvaderschap is het aan de sector om bewustwording te vergroten en aantoonbaar de juiste maatregelen te nemen. Om druk te houden op het blijven naleven van de regels blijft toezicht en handhaving van belang. Dat vraagt vanuit de verantwoordelijke overheden om de inzet te vergroten en middels het verder uitrollen van risicogestuurde handhaving de effectiviteit te vergroten. Borging van maatregelen in wet- en regelgeving is daar een belangrijk onderdeel van. Dit in combinatie met een waterdichte registratie en controle.