Nieuwe omgekeerde osmose-installatie met KI

Van der Ende Groep werkt aan een nieuwe omgekeerde osmose-installatie. Deze High Performance RO is nog in ontwikkeling en is genomineerd voor de GreenTech Concept Award.

Voor nominatie komen producten in aanmerking, waarvan de jury verwacht dat ze het grootste potentieel hebben om binnen twee jaar een succes te worden op de markt. GreenTech is een internationale tuinbouwbeurs, die van 11 tot 13 juni plaatsvindt in Amsterdam. De winnaar van de Concept Award wordt op de eerste beursdag bekendgemaakt.

De High Performance RO is gebaseerd op de Nexus. Dit is een omgekeerde osmose-installatie, die Van der Ende onder andere levert aan tuinbouwbedrijven om bronwater op te werken tot kwalitatief hoog gietwater. Op deze manier kunnen bedrijven beschikken over water met een laag zoutgehalte. Dit is belangrijk voor de goede groei van de gewassen. Bovendien kan het water dankzij omgekeerde osmose vaak gecirculeerd worden, waardoor er weinig water gespuid hoeft te worden.

De innovatie van de High Performance Nexus is de toepassing van e-Meta. Onder deze naam maakt Van der Ende hardware (zoals sensoren) en software om gegevens te verzamelen over de werking van de Nexus omgekeerde osmose-installaties. Door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie zijn installaties met e-Meta zelflerend. Dit resulteert in de productie van schoner water, minder energiegebruik, minder afvalwater en lagere operationele kosten.

Van der Ende gaat dit concept doorontwikkelen tot een aparte lijn omgekeerde osmose-installaties, die aangeboden zullen worden naast de conventionele Nexus systemen. Het bedrijf zal beide typen systemen presenteren op een eigen stand op de GreenTech beurs.

Bron: H2O waternetwerk

Meer nieuws