Nieuw rapport zuiveringstechnieken online

Recent is een nieuw rapport over zuiveringstechnieken voor verwijdering gewasbeschermingsmiddelen uit lozingswater van de glastuinbouw verschenen. In dit rapport worden de resultaten beschreven van tests met nieuwe technieken en behandelmethoden en ook van eerder onderzochte technieken die nu getest zijn bij hogere concentraties gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen UR Glastuinbouw.

Aanleiding
Waterschappen treffen gewasbeschermingsmiddelen (GBM) aan in het oppervlaktewater in glastuinbouwgebieden in concentraties die hoger zijn dan de waterkwaliteitsnorm. Het beleidsvoornemen van de overheid is om deze normoverschrijdingen terug te dringen door het verplicht stellen van zuiveringstechnieken.

Doelstelling
Het overall doel van het zuiveringsonderzoek is het testen van enkele (op korte termijn) beschikbare technieken voor de verwijdering van GBM uit glastuinbouw lozingswater (spui), op basis waarvan uitspraken gedaan kunnen worden over de zuiveringseffectiviteit en de toepasbaarheid van de technieken in de glastuinbouw.

Resultaat
H2O2 (inline en batch) gaf wisselende resultaten (20-90% gemiddeld over de twaalf GBM) en lijkt daarmee nog niet praktijkrijp. Combinatie van H2O2, ozon en UV (inline) haalde 98% zuivering, evenals batchgewijze behandeling met ozon en UV. Meervoudige behandeling van water met H2O2 en LDUV gaf na drie passages langs de UV-lamp een effectiviteit van 87%, na achtmaal was dit opgelopen tot 98%. Bij een tienvoudige concentratie middelen in Standaard Water werd de effectiviteit van inline behandelen met H2O2 en LDUV 85%, voor H2O2 en MDUV 82% en voor kortdurende proeven voor ozon met actief koolfilter nagenoeg 100%. Bij een honderdvoudige concentratie werd de effectiviteit voor LDUV 78%, voor MDUV 65% en voor ozon en actief kool 99%. De systemen lijken dus behoorlijk robuust tegen wisselende concentraties middelen.

Glastuinbouw Waterproof
Het onderzoek naar zuiveringstechnieken maakt deel uit van het innovatieprogramma Glastuinbouw Waterproof. Dit onderzoek kon plaatsvinden dankzij financiering door Economische Zaken en Productschap Tuinbouw, en bijdragen van de betrokken bedrijven: Priva, HortiMaX, Van Antwerpen Milieutechnologie, Agrozone, Sign en Dunea.

Meer nieuws