Nieuw onderzoeksprogramma Glastuinbouw Waterproof

Ellen Beerling (Wageningen UR Glastuinbouw)

De emissies van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen blijven een aandachtspunt voor de glastuinbouw. In opdracht van het Platform Duurzame Glastuinbouw is daarom dit jaar een nieuw programma Glastuinbouw Waterproof gestart.

Dit programma is een Publiek-Private Samenwerking gefinancierd door Productschap Tuinbouw en het ministerie van Economische Zaken. Wageningen UR Glastuinbouw voert dit programma uit samen met het Improvement Centre, Groen Agro Control, LTO Groeiservice, DLV Plant, TOM, LEI, Alterra en Wetsus.
Voor grondgebonden teelten wordt met telers verder gewerkt aan de implementatie van het emissiemanagementsysteem (o.a. lysimeter).

Voor substraatteelten is een belangrijk thema het oplossen van knelpunten bij recirculatie van drainwater bij teelten van Amaryllis, potorchidee en andere potplanten. Ook wordt gewerkt aan nieuwe, emissiearme teeltsystemen (Lisianthus) en het beheersen van ziekten in substraatloze teeltsystemen (sla). Bij alle programmaonderdelen is er aandacht voor de kosten en baten, maar daarnaast wordt er specifiek aandacht besteed aan verdienmodellen voor emissiearm geteelde chrysanten en paprika’s.

In het Innovatie en Democentrum Water wordt het onderzoek voortgezet naar waterzuiveringstechnieken voor het verwijderen van gewasbeschermingsmiddelen uit spui. Ook wordt onderzocht hoe alternatieve waterstromen geschikt gemaakt kunnen worden voor hergebruik, en hoe effectief ontsmetters en ontsmettingsmiddelen zijn in het verwijderen van ziekteverwekkers uit recirculatiewater. In Nieuw-Prinsenland zal door de TOM zuiveringstechnieken op praktijkschaal worden gedemonstreerd. Wetsus brengt de technologische mogelijkheden om selectief natrium te verwijderen in kaart.

Een overzicht van het onderzoeksprogramma Glastuinbouw Waterproof:

  • Behoud plantgezondheid en voorkomen groeiremming
  • Duurzaam Water in de Glastuinbouw: zuiveringstechniek voor verwijdering gewasbeschermingsmiddelen uit spui, en alternatieve waterbronnen voor de glastuinbouw
  • Effectiviteit van ontsmettingsapparatuur en –middelen
  • Verdienmodellen voor emissie beperkende maatregelen en technieken
  • Implementatie van het emissiemanagement systeem bij grondgebonden teelten
  • Innoveren met emissiearme energiezuinige teeltsystemen in Lisianthus
  • Ziektebeheersing in substraatloze teeltsystemen
  • Project demo Prinsenland
  • Selectieve natriumverwijdering
  • Gietwater op maat

Meer nieuws

Reinigen van de teeltgoot

Bij het reinigen van de teeltgoot tijdens de teeltwisseling komen deze meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen weer los en worden via het…

Lees meer