Natriumonderzoek en recirculatie bij cymbidium

In de cymbidiumteelt werd tot voor kort geen drainwater hergebruikt omdat deze teelt vanwege de zoutgevoeligheid van het gewas een vrijstelling had voor recirculatie. Inmiddels gelden voor cymbidium ook emissienormen en is onderzoek gestart om vast te stellen bij welk natriumniveau nadelige effecten op treden.

Bij een cymbidiumteler is een proefopstelling gebouwd waarmee in verschillende proefvakken verschillende voedingsoplossingen meegedruppeld kunnen worden. Bij een normaal gangbare EC van 0,8 zijn verschillende Na-concentraties meegegeven. Deze hebben dus een lagere 'voedings EC' dan de controlebehandeling zonder Na omdat de totale EC gelijk gebleven is. In een extra behandeling is een hoog natriumgehalte bovenop een normaal gangbare EC van 0,8 meegegeven. Het onderzoek is uitgevoerd bij twee cultivars: Cymbidium Golden Boy ‘Nevada’ en Forty Niner ‘Alice Anderson’. Naar aanleiding van de resultaten zijn in overleg met de BCO Cymbidium enkele behandelingen tussentijds aangepast en is het natriumonderzoek in 2017 verlengd met een derde teeltjaar.

In 2014 is een eerste cymbidiumbedrijf gestart met hergebruik van drainwater in de praktijk. Bij dit bedrijf wordt gemonitord hoe de dynamiek en accumulatie van natrium, chloor en andere elementen in het drainwater verloopt bij recirculatie en hoeveel natrium en chloor het gewas opneemt. Het hergebruik is geleidelijk aan verhoogd en inmiddels wordt nagenoeg al het drainwater uit de teeltafdelingen hergebruikt. Dit heeft geleid tot een sterke afname van de hoeveelheid geloosd drainwater. Dit jaar zijn nog een aantal cymbidiumbedrijven gestart met recirculatie van drainwater en is de monitoring op verzoek van de BCO Cymbidium uitgebreid met nog twee praktijkbedrijven.

Dit onderzoek is gefinancierd door de gewascoöperatie Cymbidium, Productschap Tuinbouw, Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen en Stichting Programmafonds Glastuinbouw en uitgevoerd door Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw.

Meer nieuws