Naar een nulemissie in substraatteelten

Een alternatieve strategie om aan de zuiveringsverplichting te voldoen is het voorkomen van lozingswater dat moet worden gezuiverd; het zogenoemde emissieloos telen. Dit is ook van belang om aan de strenger wordende emissienormen voor stikstof te kunnen voldoen. Tijdens het WaterEvent op 6 oktober gaan drie sprekers in op dit onderwerp.

Ellen Beerling geeft een korte introductie op emissieloos telen en Ruud Kaarsemaker zoomt in op een belangrijke bouwsteen: optimalisatie van bemesting. Stap 1 is de Best Practises Bemesting: goed meten, juist dimensioneren en juiste instellingen, voorkomen natriumophoping en het apart sturen van water en voeding. Hoewel de maatregelen vaak voor de hand lijken te liggen, blijkt bijna geen bedrijf alle mogelijkheden te benutten. Verdere optimalisatie van de bemesting wordt bereikt met de opname analyses (stap 2). Hierbij wordt per voedingselement bepaald hoeveel er is opgenomen. Met deze informatie kan nauwkeurig worden berekend welke meststoffen aan het drainwater toegevoegd moeten worden om het gewas optimaal te laten groeien. Door de opnameverhouding tussen kationen en anionen te sturen kan de productkwaliteit en de gewasgroei optimaliseren. Indien gewassen optimaal groeien is de noodzaak tot spuien niet aanwezig.

Aansluitend gaat Chris Blok in op één van de belangrijkste struikelblokken bij de emissieloze teelt; natrium. Naast het voorkomen dat natrium erin komt zijn er diverse mogelijkheden om met natrium in de teelt om te gaan. Er blijkt veel meer speelruimte te zijn. De kritieke grenzen liggen hoger dan tot nu toe werden aangehouden.

Heeft u zich al aangemeld voor het WaterEvent? Bekijk het programma hier en meld u aan!

Meer nieuws